10 житейски съвета от една 40-годишна жена


10 житейски съвета от една 40-годишна жена
Снимка: iStock/Guliver

Ставам на 40 тази година. Имам 2 прекрасни деца, с които се гордея, и съм щастлива с живота си и всичко, което съм постигнала. Но сега, гледайки назад, знам, че ако имах възможност, щях да направя много неща по различен начин. Затова споделям с вас няколко ценни съвета, които всички жени трябва да знаят.

1. Обичайте и напълно приемайте себе си

Вярвам, че щях да избегна много грешни решения в живота си, ако бях приела и добрите, и лошите черти в себе си, когато бях млада. Когато научите да обичате себе си, ще може да приемате другите. Това е много важно, за да имате щастлива връзка.

2. Обогатявайте душата си

Ако не знаете какво ви харесва, започнете да пробвате нови неща. Опитвайте различни активности, докато намерите нещо, което ви дава чувство за свобода и ви вдъхновява.

3. Намерете подкрепа

За дълъг период от време се опитвах да се справя с проблемите си напълно сама. Години по-късно осъзнах, че да имаш приятели и роднини, които могат да те подкрепят във всичко, е много важно.

4. Бъдете искрени

Всеки път, когато срещна трудност, просто слагам усмихваща се маска и се държа сякаш нищо не се е случило. Само най-близките ми хора знаят, че преминавам през труден период. Това не е най-добрият начин. Бъдете откровени и не прикривайте чувствата си.

5. Живейте за себе си, а не за другите

Прекарах по-голяма част от живота си, грижейки се за другите, без да отделям достатъчно време за себе си. Това направи живота ми много по-труден, отколкото трябваше. Помнете - не може да направите всички щастливи. Останете верни на себе си, започнете да взимате решения, които ще ви направят щастливи и ще се изненадате колко по-лесен ще бъде животът ви.

6. Тревожете се по-малко

Постоянно се борех с безпокойство и тревожност. Когато осъзнаете, че нямате никаква полза от тях, ще видите, че нещата ще се случат по най-добрия начин. Когато спрях да се притеснявам за всичко в живота си, нивата на стреса ми драстично намаляха.

7. Спрете да се сравнявате

Понякога смятам, че трябва напълно да се откажа от социалните мрежи. Да сравнявате живота си с този на другите може да бъде много депресиращо и да доведе до сериозни последици. Онлайн всичко изглежда идеално, но всъщност не е, така че спрете да се сравнявате с другите.

8. Забравете за очакванията

Винаги съм имала от "принцеския синдром" - мечтаех за принца, с когото ще бъдем щастливи до края на дните си. Това всъщност няма нищо общо с реалността. След втория си развод, изхвърлих всички очаквания през прозореца. Когато осъзнаеш, че може да мечтаеш, без да очакваш хората да се държат по определен начин, започваш да живееш пълноценно.

9. Прощавайте на себе си и на другите

През по-голяма част от живота си бях гневна заради това, което ми се случваше, обвинявайки другите заради това. По-късно осъзнах, че моята неспособност да простя на себе си и на другите за минали грешки вреди сериозно на живота ми. Тогава реших да променя себе си. Да се разделя с миналото не беше лесна задача и ми отне известно време, но чувството на свобода, което получих, беше невероятно. 

10. Приемайте промените

Когато бях млада, исках нещата да бъдат предвидими и стабилни. Беше по-сигурно да знам как ще протече животът ми. Не бях готова за големи промени. Но осъзнах, че по този начин сама ограничавам себе си и не позволявам да ми се случват хубави неща.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама