5 ефективни начина как да бъдете оптимисти


5 ефективни начина как да бъдете оптимисти
Снимка: iStock

Положителното мислене носи със себе си множество ползи, като например по-добро здраве и спокоен сън. За да научите как да бъдете оптимисти, трябва да прилагате няколко ефективни съвети всеки ден. Ще ги намерите в нашата статия.

Оптимистите по-лесно постигат целите си и е по-малко вероятно да попаднат в капана на стреса. Въпреки това, не всеки се ражда оптимист. Но психолозите вярват, че можете да се научите да мислите по-положително и то само с малко усилия. Вижте как!

Не отлагайте действията си

Оптимистите не чакат „перфектния момент“ да приемат предизвикателството. Те се опитват да постигнат целите си, дори ако обстоятелствата не са на тяхна страна. Проучванията показват, че отбелязването на всяко малко постижение и стъпка напред увеличава шансовете ви за постигане на крайната цел, независимо дали е финансова или друга.

КАК ДА ИЗВЛЕЧЕМ МАКСИМУМА ОТ ПОЛОЖИТЕЛНОТО В ЖИВОТА

Съсредоточете се върху доброто

Повечето от нас с радост признават успехите и постиженията на други хора; обаче, когато става дума за нашите собствени, често ги омаловажаваме или напълно ги игнорираме. За да започнете да мислите по-позитивно за себе си, трябва редовно да си напомняте за това, което имате и можете да постигнете. Спрете да слушате вътрешна критика, помислете за минали постижения и започнете истински да оценявате собствения си успех и това, което правите.

Ролеви модел

Ако искате да станете оптимист, това може да ви помогне да намерите положителен модел за подражание. Независимо дали става дума за колега, близък приятел или дори известна личност, помислете за най-незабравимия и забавен човек, който ви е направил впечатление. През следващите няколко седмици провеждайте експеримент и се опитайте да останете на мястото си. Всеки път, когато отрицателна енергия започне да се натрупва във вас или се окажете в затруднена ситуация, помислете: „Какво (посочете името на избрания оптимист) би направил?“. Отговорете честно, след което се опитайте да последвате неговия пример.

Очаквайте най-доброто

Оптимистите не са имунизирани от провал. Но те са по-добри от песимистите, тъй като могат да се поучат от тези неуспехи и бързо да се възстановят от тях. Оптимистите казват, че провалът ги мотивира да бъдат по-добри. Направете списък с най-малко три лоши събития в живота си, как ги преодолявате и какво сте научили от тях. Стъпки в миналото ви могат да ви подготвят за трудности в бъдещето ви.

Не мислете за миналото

Не се връщайте назад в миналото, където сте правили грешки. Няма смисъл да разпределяте вината нито върху себе си, нито върху другите. Имате възможност да направите промяна и да продължите напред. Лесно е да се каже „би трябвало да направя нещата различно“, когато говорите за миналото. Ако обаче се е случило нещо лошо, гледайте на утрешния ден като на нов ден, в който можете да постъпите по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама