5 начина да спрете да бъдете пасивно агресивни – дори когато не осъзнавате, че го правите


5 начина да спрете да бъдете пасивно агресивни – дори когато не осъзнавате, че го правите
Снимка: iStock

Пасивно-агресивното поведение е толкова разочароващо и провокиращо гняв. Именно затова не е добре да прибягвате до такова вредно за връзката държание. Ето и 5 начина, които може да ви помогнат да спрете да бъдете пасивно-агресивни.

1. Обмислете възможностите си

Понякога може да изберете да промените плановете си, за да се съобразите с другия; друг път няма да го направите. Направете избор, вместо да вярвате, че сте безсилни. Винаги има начин да се справите с промените.

2. Опознайте собствения си ум

Помислете какво сте готови да направите за някой друг и доколко това ще е приемливо за вас. Не бързайте да казвате НЕ.

3. Помислете какви са вашите задължения, не защото някой ви казва какво да правите, а тъй като сте съществена част от група (семейство, работа, общност, екип)

Нещата не стават магически. Те се изпълняват, защото хората, често в групи, работят за постигане на обща цел. Затова бъдете активна част от вашата група, вместо просто да чакате другите да ви кажат какво да правите.

4. Научете се как да казвате "Не" любезно

Да кажете "Не" може да ви помогне да създадете ограничения, да установите приоритети, да изградите характер и да направите вашето "Да" по-смислено. Можете да отговорите с:

"Съжалявам, че казвам не, просто нямам време."
"Не, не мога да го направя сега, но утре ще свършим работа."
"Не, бих искал да ви помогна, но в момента имам твърде много ангажименти."

5. Станете по-уверени в себе си

Да, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Знайте обаче, че колкото по-уверени ставате, толкова по-уверени ще се чувствате. Колкото по-уверени ще се чувствате, толкова повече ще можете да изразите мнението си, да споделите чувствата си и да се разбирате с хората.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама