6 знака, че човек има наистина красива душа


6 знака, че човек има наистина красива душа
Снимка: iStock

Има дълбока разлика между външната красота и вътрешната красота, или както обичаме да я наричаме, да имате наистина красива душа. Тази разлика е свързана изцяло с дълбочината. Външната красота е мимолетна и субективна. Но красивата душа? Това е дълбоко, трайно и всеобщо признато.

Идентифицирането на красива душа изисква нещо повече от инстинкт. В тази статия ще споделим 8 признака на наистина красива душа, всички основани на психологически изследвания. Това не са просто причудливи мисли, но са подкрепени от науката.

1. Те излъчват емпатия

Ако има една черта, която наистина разкрива красотата на душата на човек, това е емпатията. Емпатията е способността да разбираме и споделяме чувствата на другите. Това означава да се поставите на мястото на някой друг и наистина да разберете през какво преминават. Психологията подкрепя важността на тази черта. Многобройни проучвания показват, че емпатията е ключова за формирането на значими връзки с другите. Както казва д-р Брене Браун, известен професор изследовател, "Емпатията е да се чувстваш с хората". Това е съществена съставка на състраданието.

2. Те практикуват внимателност

Друг знак за красива душа е ангажираността към внимателност. Съзнателността е практиката да бъдете напълно присъстващи в момента, да се закотвите в "сега", вместо да се изгубите в притеснения за миналото или бъдещето. Става дума за истинско изживяване на живота, докато се разгръща. Тази практика не само носи мир и яснота в ума ви, но също така насърчава по-дълбока връзка с хората около вас.

Тези с наистина красиви души разбират това. Те ценят всеки момент, наслаждавайки се на него, вместо да бързат през него. Разбират, че всеки дъх, всяко усещане, всяко взаимодействие е уникално и ценно. Това, че са внимателни, не означава, че винаги са спокойни или ведри. Те изпитват стрес и безпокойство като всеки друг. Но те са се научили да се справят с тези чувства по здравословен начин, като остават приковани в настоящето, вместо да бъдат пометени от негативността.

Вижте още: 8 тайни навика на най-магнетичните хора

3. Те приемат непостоянството

В будизма концепцията за непостоянството е фундаментална истина. Това е разбирането, че всичко в живота – нашите преживявания, емоции и дори ние самите – непрекъснато се променя. Хората с красиви души дълбоко са усвоили тази истина. Те не се страхуват от промяна; вместо това я прегръщат. Разбират, че нищо не остава същото завинаги и това разбиране им позволява да се отпуснат и да потекат с живота, вместо да му се съпротивляват.

Психологът д-р Сюзън Дейвид обяснява: "Дискомфортът е цената за допускане до смислен живот". Тази перспектива подчертава приемането на постоянния поток на живота като път към по-дълбоко удовлетворение.

Това не означава, че са откъснати или безразлични. Напротив, чувстват дълбоко и пълноценно, знаейки, че всеки миг е мимолетен и ценен. Те разбират, че болката и удоволствието, печалбата и загубата са част от богатия гоблен на живота. И тъй като разбират непостоянството, те също са в състояние да се откажат от недоволството и негативните чувства. Те не задържат горчивина или негодувание, защото знаят, че тези чувства са преходни и в крайна сметка вредят на душевния им мир.

Приемането на непостоянството може да бъде трудна истина за преглъщане. Това е сурово и честно и означава изправяне пред реалността на нашата смъртност и преходния характер на нашето съществуване. Но тези с истински красиви души виждат красотата в тази преходност. Те живеят по-пълноценно, обичат по-дълбоко и ценят по-искрено, защото знаят, че всеки момент е временен.

душа

4. Те не са осъждащи

Ключов аспект на вниманието е практиката на неосъждане. Става въпрос за наблюдение на нашите мисли и чувства, без да ги етикетираме като "добри" или "лоши", "правилни" или "грешни". Става дума за приемане на нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ни се иска да бъдат.

Тези с красиви души са усвоили тази практика. Те подхождат към хората и ситуациите с отворен ум и сърце, без предразсъдъци и предубеждения. Те разбират, че всеки води собствените си битки и предлагат разбиране вместо преценка.

Психологът Карл Роджърс подчертава: "Любопитният парадокс е, че когато човек се приема такъв, какъвто е, тогава може да се промени". Това прозрение подчертава силата на неосъждащото приемане за насърчаване на растежа и трансформацията.

Практикуването на неосъждане не е лесно. Изисква ниво на самосъзнание и емоционална зрялост, което отнема време, за да се развие. Но онези, които успяват да култивират тази черта, излъчват някаква топлина и приемане, което е наистина красиво.

Вижте още: Това са трите зодии с най-големи сърца

5. Те живеят с минимално его

Тези с красиви души са разбрали, че егото им е просто колекция от мисли и вярвания, а не истинската им същност. Това осъзнаване им позволява да живеят живот с минимално его.

Тази перспектива помага да се обясни как животът с минимално его насърчава истинска любов към себе си и смирение.

Животът с минимално его не означава, че им липсва самочувствие или увереност. Това означава, че те са освободени от необходимостта постоянно да защитават представата си за себе си. Това означава, че те могат да бъдат истински, скромни и отворени към другите, без да се страхуват да навредят на егото си.

Психологът д-р Кристин Неф отбелязва: "Състраданието към себе си включва отношение към себе си със същата доброта, грижа и загриженост, които проявявате към любим човек".

6. Те приемат сянката си

Може да изглежда контраинтуитивно, но тези с наистина красиви души имат дълбоко разбиране и приемане на своето аз в сянка.

В практиката на осъзнатост "сянката" се отнася до частите от себе си, които може да се опитаме да отречем или скрием – нашите страхове, несигурност и възприемани слабости. Вниманието ни насърчава да признаем и прегърнем тези части от себе си като част от цялото ни същество. Тези с красиви души не бягат от сянката си. Вместо това те я приемат, учат се от нея и я използват като катализатор за растеж. Те разбират, че пътят към пълнотата не е в пренебрегването или потискането на тези аспекти, а в прегръщането им.

Карл Юнг, известният психиатър, каза: "Човек не става просветлен, като си представя фигури от светлина, а като прави тъмнината съзнателна". Това подчертава значението на признаването и интегрирането на нашата сянка, за да постигнем истинско лично израстване.

Това изисква смелост. Не е лесно да се изправим срещу частите от себе си, с които не се гордеем. Но чрез това сурово и честно самосъзнание се случва истинското лично израстване и трансформация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама