7 начина да живеете минималистично като японец


7 начина да живеете минималистично като японец
Снимка: iStock

Предлагаме ви 7 силни урока от книгата "Сбогом, неща: Новият японски минимализъм" от Фумио Сасаки.

1. Истинското щастие идва отвътре, а не от материалните притежания

Сасаки твърди, че преследването на материални притежания често води до стрес, безпокойство и чувство за празнота. Истинското щастие, предполага той, идва от култивиране на смислени взаимоотношения, преследване на страсти и живот в съответствие с ценностите.

2. Минимализмът не е за лишения, става дума за преднамереност

Минимализмът не означава да живеете строго, оскъдно съществуване. Става дума за вземане на съзнателен избор за това какво внасяте в живота си и какво оставяте след себе си. Става дума за организиране на пространство, което отразява вашите ценности и приоритети.

Вижте още: 5 типа хора, които трябва да премахнете от живота си през 2024 година

3. Разчистването е освобождаващо преживяване

Освобождаването от излишните вещи може да бъде дълбоко освобождаващо преживяване. Може да освободи вашето физическо пространство, умствена енергия и емоционален багаж. Може да ви позволи да се съсредоточите върху това, което наистина има значение.

4. По-малкото е повече

Сасаки се застъпва за минималистичен подход към живота, като предполага, че по-малко води до повече. С по-малко притежания имате повече време, енергия и свобода да преследвате страстите си и да изживеете живота пълноценно.

5. Благодарността е от съществено значение

Култивирането на чувство на благодарност за нещата, които имате, е мощна противоотрова срещу материалистичния начин на мислене. Като се фокусирате върху това, което оценявате, можете да намалите желанието за повече и да намерите удовлетворение в настоящия момент.

Вижте още: 6 уникални традиции, които жени от непознати земи спазват и днес

6. Минимализмът е пътуване, а не дестинация

Сасаки подчертава, че минимализмът е непрекъснат процес на усъвършенстване и опростяване. Не става въпрос за постигане на перфектно състояние на минимализъм, а за непрекъснато оценяване на връзката ви с вашите притежания и вземане на съзнателни избори, които са в съответствие с ценностите ви.

7. Минимализмът е лично пътуване

Минимализмът не е универсален подход. Степента на минимализъм, която избирате, е лично решение, базирано на вашите собствени ценности, предпочитания и обстоятелства. Най-важното е, че сте умишлени относно избора си и създавате живот, който е автентичен и пълноценен за вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама