6 уникални традиции, които жени от непознати земи спазват и днес


6 уникални традиции, които жени от непознати земи спазват и днес
Снимка: iStock

Традициите определят кои сме ние. Въпреки че много обичаи са били забравени и загърбени с напредването на човечеството, някои са оцелели и продължават да съществуват и днес. Духането на свещи върху тортата за рожден ден е една от най-старите традиции, практикувани и до днес, а смисълът зад нея е, че с всяка свещ отбелязваме нов крайъгълен камък в живота. А днес ще ви споделим 6 уникални традиции от вълнуващия фолклор, който жените практикуват по цял свят.

Вижте още: Традиции от далечното минало, които ще ви учудят

Селото, където мъжете са забранени

Има общество в Умоджа, Уасо Кения, което се управлява изцяло от жени. На мъжете е забранено да живеят там, освен ако не са израснали там. Създадено е през 1990 и единствената му цел е да приюти жени, които са били малтретирани от съпрузите си. Всички жени в това село преди това са били членове на Самбуру. Те имат училища, а основният им източник на доходи е туризъм и бижута.

Екстраокуларни импланти

В Холандия от доста години се наложи нова традиция за боди пиърсинг. Екстраокуларните импланти са малки платинени предмети, които могат да имат всякаква форма. Те се вмъкват хирургично вътре в повърхността на окото за декорация. Тази процедура е забранена в някои страни, тъй като няма достатъчно доказателства в подкрепа на нейната безопасност.

Големи чела и коси, покрити с глина

В африканското племе Фула жените с големи чела се смятат за най-красиви. По традиция момичетата скубят косите си, за да изглежда, че имат големи чела. А в племето Химба момичетата покриват косите си със смес от естествена глина и мазнина, за да предпазят косите си от суровото слънце. Това се практикува от поколения и все още се прави днес.

Вижте още: 6 личностни черти, които показват, че сте умна жена

Матриархат с няколко партньора

В много части на света мъжете са тези, които ухажват жените и им предлагат брак, но това не е така в тази малка общност в Южен Китай, където живеят хората от Моусу. След като една двойка се ожени, по желание на жената, те не прекарват време заедно.

На жените е позволено да имат повече от един партньор. Децата се отглеждат от майка си и живеят с нейната рода. Бащата на детето не присъства в живота им. Когато някаква собственост се предава на следващото поколение, тя обикновено се дава на жените и най-голямата дъщеря става глава на семейството.

Увеличени ушни миди

Народът Даяк в Индонезия има богати традиции, особено жените. Те си правят татуировки и удължават ушите си. Ушните миди на по-старите поколения обикновено са разширени, със сребърни или железни обеци, висящи до раменете им. Момата с най-дългите ушни миди се смята за най-красивата в селото.

Плач преди сватбата

Народът туджиа от Китай има любопитна традиция, когато става въпрос за брак. Преди жените да се омъжат, те трябва да плачат всяка вечер в продължение на цял месец преди голямото събитие. След 10 дни майката на булката се присъединява към нея и те плачат заедно. След 10 дни бабата и сестрите ѝ ще се включат и всички плачат от сърце.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама