9 начина да си помогнем сами, когато ни е трудно


9 начина да си помогнем сами, когато ни е трудно
Снимка: iStock/Guliver

Понякога се чувстваме ужасно поради различни причини: научили сме лоша новина, уволнили са ни, обиди, изоставили… вариантите са много. И вие оставате насаме с нещастието си. За да не полудеете и да се спасите възможно най-бързо трябва да направите следното. Вижте вариантите:

1. Незабавно се обадете на някой, за да споделите бедата си. Най-добре на приятели. Важното е да не се вглеждате в лошото и да установите контакт с хората, които могат да ви подкрепят.

2. Пийте много вода, течности, но не и алкохол. Много важно правило е да не се напивате. Алкохолът задълбочава депресията особено ако комбинирана с цигари

3. Разнообразете погледа си. Човек, на когото му е зле е склонен да се вглежда в една точка, навътре в себе си. В такова състояние той не може да се разсее и налива в себе си едни и същи отрицателни мисли и чувства. Излезте навън там, където няма зрителни граници - таван и стени. Започнете да дишате дълбоко и да се оглеждате, като обръщате внимание на малките детайли. Може да отидете и в някой магазин, където има много хора и стока по рафтовете. Вглеждайте се в цветята, в надписите на стоките, разглеждайте всичко в подробности. Това помага не само при стрес, но и когато трябва да „превключите“ от работата си към почивка. Впрочем, да излезеш сред хора не означава да общуваш с тях, да бъдете сред тях също е терапия. Ако ви е толкова зле, че не може да излезете, направете усилие – излезе на балкона или се приближете до прозореца – огледайте света, проследете някой облак или кола, за да раздвижите погледа си.

4. Повъртете в ръцете си нещо красиво и приятно на пипане – любима играчка, шише с парфюм, четка… Може да си повтаряте: „Всичко е наред“, „ще мине“, „той е тъпак, аз съм ок“, „ аз съм най-добрият…“

5. Слушайте музика, само не тъжна, обаче. Най-позитивната и терапевтичната е латиноамериканската.

6. Масажирайте средата на дланта си.Там се намират нервните окончания на слънчевия сплит. Рисувайте спирала, докато не ви загъделичка леко.

7. Чоплете портокал. Портокалотерапията е достъпна за всички и съдържа всички, нужни за борбата елементи: оранжев цвят, кръгла форма, сякаш създадена специално за дланите ни, пореста, приятна на допир повърхност, сочен и свеж вкус и мирис. Подраскайте кората на портокала, вдъхнете ефирните масла, подръжте го в ръце, разгледайте го. Може да го нарежете и да го оставите в чиния пред себе си. Най-добре е да го плъзнете по гърдите и шията си – тези участъци се наричат област на депресията.

8. Хапнете (горчив) не сладък шоколад. В него има повече ендорфин. Аеро шоколадът ще създаде усещане за лекота. Помнете, че шоколадът трябва да е красиво оформен, скъп и качествен.

9. Похарчете пари за себе си – това винаги помага. Потокът от пари и е поток на живота, а животът продължава. Парите ще потекат, а заедно с тях е стресът.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама