Честността е начин на живот, от който много хора се боят


Честността е начин на живот, от който много хора се боят
Снимка: iStock

Честността спестява време и енергия. Ако сте честни със себе си относно вашите граници и това, което смятате за правилно, тогава ще ви бъде много по-лесно да се разбирате с хората и да избягвате неприятни ситуации.

Честността спестява време и поддържа здравословна атмосфера в една връзка. Ако сте честни с другия човек, тогава връзката ви ще бъде красива и пълноценна. Въпреки това да бъдеш искрен със себе си и с другите не винаги е лесно. Честността е начин на живот и затова изисква човек да бъде безкористен.

Според Конфуций искрен човек, който винаги казва само истината, вече е на път към Рая. Въпреки красотата на този израз, повечето от нас все още прибягват до невинни лъжи, страхувайки се да бъдат отхвърлени или критикувани.

Има много ситуации, в които човек е принуден да каже нещо. Дори и да имате изключително добри намерения, лъжата за спасение може да доведе до трудности в живота ви. Честността (без примес на фанатизъм) трябва да бъде вашата автоматична реакция към света, като по този начин ще ви помогне да изградите по-здравословен живот за себе си и за хората около вас.

Прозрачната комуникация, свободна от претенции, лъжи, страхове и снизходителност, изпълва живота с хармония. Някои хора се хвалят с честност, въпреки че всъщност са господари на лицемерието. Техните чувства, поведение и мисли винаги са фалшиви.

Светът е пълен с хора, които вървят по криволичеща пътека. Те мислят едно нещо, казват друго и поведението им винаги противоречи на мирогледа им. Такъв живот, лишен от всякаква кореспонденция с мисли и желания, в крайна сметка ги прави нещастни.

Проучване на д-р Стивън Розенбаум от Университета в Южна Дания доказа, че честността трябва да бъде социална норма. Искреността и прозрачността опростяват отношенията и помагат за постигане на успех в работата, като същевременно поддържат емоционален баланс. Това е основата на вашето благополучие и благополучието на хората около вас.

НИКОГА НЕ КРИЙТЕ ЧУВСТВАТА СИ! ЕТО ЗАЩО!

Но както се случва с много други неща, да живеете честен живот е по-трудно, отколкото просто да говорите за него.

Невъзможно е  да не обърнете внимание на трудно различимия вътрешен глас в главата ви, който подхранва страховете ви: „Ако кажете на шефа си за това, той ще се ядоса“ или „Не казвайте на приятелите си за чувствата си, в противен случай те ще се отдръпнат от вас.“ Подобни защитни механизми изграждат барикади около вас, които ви пречат да кажете или да направите това, което искате. Те не само пречат на искреността и на здравите отношения.

Бъдете честни! Със себе си и с хората около вас. Така животът ви ще стане по-красив и истински!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама