Как да бъдеш човек


Как да бъдеш човек
Снимка: iStock/Guliver

Предизвикалата буря от реакции в САЩ книга "Как да бъдеш човек" от канадската писателка Шийла Хети излиза за пръв път на български език.

Написан отчасти като дневник и отчасти като пиеса, провокативният и натуралистичен роман разказва за търсенето на смисъл, вдъхновение и идентичност в съвременния свят.

"Как да бъдеш човек" е въпросът, който 28-годишната току-що разведена Хети си задава в момент на творческо безсилие. Така замислената от нея пиеса се превръща в суров, стряскащ и полифоничен разказ в духа на популярния HBO сериал "Момичета" ("Girls") за пътя към откриването на собствената идентичност.

Светът на героинята на Шийла се променя коренно, когато се запознава с ексцентричната Марго, която ѝ помага да се освободи от оковите, които си е наложила сама. Докато приятели и любовници идват и си отиват, срещите и разделите ѝ помагат да сглоби пъзела на собствената си теория за това как е най-добре да изживееш живота си, как е най-добре да бъдеш човек.

В рамките на седем години Шийла вплита в едно хомогенно цяло истински истории, преживени от нея и нейни приятели артисти с реалните имена на участниците, както онлайн кореспонденцията им. Някои от историите са смешни, други тъжни, трети – шокиращи със своя натурализъм описания на сексуални фантазии и сексуални преживявания.

Книгата поставя въпроси като "Какво означава да бъдеш художник?", "Какво е грозно и какво е красиво?" и "Как живеем морален живот?" и се превръща в настолно четиво на хиляди млади жени, търсещи своето място в модерното ни общество.

Изпъстрен с препратки към всевъзможни източници – от света на модерното изкуство до Библията, самият роман е провокация към читателя и вместо да дава готови отговори, го кара да задава още и още въпроси за собствения си живот и избори.

***

Шийла Хети изучава история и философия в Торонто. Първият ѝ сборник с разкази излиза през 2001 г., а съвместният ѝ труд с Миша Клоубермен "Столовете отиват там, където са хората" е обявен от New Yorker за една от най-добрите книги на 2001 г. Големият ѝ успех идва с "Как да бъдеш човек". Скандалният роман е отказван многократно от американски издателства, докато не е публикуван през 2011 г.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама