Как да извлечем полза от негативните емоции


Как да извлечем полза от негативните емоции
Снимка: iStock/Guliver

Хората в съвременното общество са свикнали по-скоро да притъпяват негативните емоции, отколкото да потърсят в дълбочина проблема, който ги е провокирал. Нездравото състояние на постоянна неудовлетвореност започва да се усеща като нормално. Ако обаче искаме да се чувстваме добре, трябва да спрем да се защитаваме от истинската болка, пише Psycology Today. Ето 4 начина, по които да накарате негативните емоции да работят за вас.

1. Прочистете обезболяващите фактори

В продължение на една седмица не гледайте телевизия. Не слушайте музика. Откажете се от всякакъв алкохол и опиати. Не се обаждайте на веселите си приятели, за да си говорите весели неща. Не яжте захар. Създайте си тихо, празно пространство, в което да откриете какво мислите и как се чувствате.

2. Насрочете дата

Често притъпяваме чувствата си, защото пречат на плановете ни. Прекарайте известно време с отрицателните си емоции, без да отвличате вниманието си и без ограничения във времето. Вслушайте се в най-неприятните си чувства с търпение и учудване, и без да прекъсвате и да се опитвате да намалите болката. Може би няма да е най-хубавото ви преживяване, но може да е най-смисленото.

3. Изследвайте всичко наведнъж

Не се ограничавайте само с един аспект. Не давайте кратката версия. Започнете да говорите и не спирайте, докато не обхванете всички области на ситуацията, в която сте заклещени в един дълъг и неудобен разговор.

4. Благодарете

Може да звучи странно, но когато оцените негативните емоции положително, по-лесно ще се освободите от тях. Кажете „благодаря” на болката за усилието да ви предпази. Също както и хората, когато вашата болка бъде чута и оценена, тя е по-малко склонна да продължи да говори.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама