Как да разпознаете, че някой се мисли за по-добър от вас


Как да разпознаете, че някой се мисли за по-добър от вас
Снимка: iStock/Guliver

Живеем в свят, пълен с постоянна конкуренция и е лесно да почувстваме нужда да се сравняваме с другите и да се стремим да бъдем най-добрите версии на себе си. Комплексът за превъзходство е психологически защитен механизъм. Терминът е създаден от Алфред Адлер, за да опише преувеличеното чувство за собствена стойност, което всъщност крие истинските чувства на посредственост. Ако забележите следните знаци и навици у хора, които познавате, може да става дума за комплекс на превъзходство.

1. Никога не допускат грешка

Те полагат неимоверни усилия да докажат, че другите грешат, а не самите те. Но защо се чувстват по този начин? Просто казано, те не са истински доволни от личността си и вместо да се справят с тези чувства, решават да "подчертаят" една перфектна версия на себе си.

За съжаление, когато някой има комплекс за превъзходство, признаването на грешки просто ще съсипе фалшивата версия, на която разчита.

25 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ ЖЕНА, ОТ КОЯТО СВЕТЪТ СЕ СТРАХУВА

2. Смятат, че всичко им се полага по право

Хората с комплекс за превъзходство смятат, че заслужават всичко, което искат. Те искрено вярват, че могат да се отнасят към хората, както си искат, за да постигнат целите си. Това означава, че им липсва морал, устои и стандарти и не разбират стойността на истинската победа.

3. Изключително контролиращи са

Те често преследват лидерски позиции в работата, за да имат основание да отстояват своето господство. Уви, същото се отнася и за хората около тях - избират по-податливи и “меки” приятели и партньори, за да могат да ги контролират.

Загубата на техния лидерски статус може да им причини голямо душевно опустошение и дори депресия. Собствената им значимост зависи от способността да контролират.

4. Постоянно се сравняват с другите

Тъй като чувството им за собствена стойност се основава на други хора, тези хора не могат да устоят на желанието да се сравняват с околните. Постиженията на близките им ги потискат, защото за тях това означава, че не са достатъчни по някакъв начин.

5. Настроението им се променя бързо и често

Хората с комплекс за превъзходство водят постоянна битка между вътрешна непълноценност и необходимост да изглеждат силни отвън. Тези чувства могат да се сблъскат и да предизвикат драстични скокове в настроението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама