Време е да превърнете завистта във вдъхновение


Време е да превърнете завистта във вдъхновение
Снимка: iStock/Guliver

Завист - една от най-често срещаните и най-дискомфортните емоции, с които всички се справяме в даден момент. Докато ровите в Instagram, виждате приятелка от детството да се жени. Превъртате още малко и хоп - колега е повишен на по-добра позиция. Продължавате да разглеждате и виждате случайни инфлуенсъри, които обикалят света и живеят перфектния живот. Излизате от социалната мрежа, защото вече се чувствате ядосани, тъжни и завистливи. Започвате да падате все по-дълбоко в заешката дупка и да се чудите защо не сте достатъчно добри. Звучи ли ви познато?

Добрата новина е, че завистта всъщност е много мощен инструмент и може да се използва във ваша полза. Ако изпитвате това разяждащо чувство към някого, причината, поради която той се появява в живота ви, е за да ви покаже какво е възможно за вас самите. Енергията зад завистта е проста и ясна - ставате свидетел как някой друг постига това, което и вие можете. Това е огледало на вашите собствени желания.

ПРЕЗ 2021 ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ПЪРВАТА КРАЧКА

Завистта може да ви помогне да осъзнаете целта на живота си и какви тайни страсти все още не сте открили. Да вземем прост пример. Вие сте писател, а една от най-добрите ви приятелки от детството е лекар, при това наистина добър и уважаван. Пише различни публикации и печели много пари, правейки това, което обича. Тъй като тя не е във вашата сфера на интереси, там няма „конкуренция“ и вероятно ще се зарадвате за нея, защото мозъкът ви не я отчита като “заплаха”. Със сигурност ситуацията би била различна, ако въпросната приятелка е автор на бестселъри. Завистта, която изпитвате, е желанието да бъдете на нечие друго място.

Без значение на кого или за какво завиждате, това е емоционална аларма, която се включва и ви тласка, за да промените нещо.Това не означава просто да се трудите повече, а да работите психически, лекувайки несигурностите и раните.

Чувството на завист наистина е гадно и когато сте погълнати от него, е предизвикателство да се измъкнете. Но с гмуркане дълбоко в собствените ви сенки, завистта може да се превърне в сила и вдъхновение. Всичко се свежда до това как се придвижвате през нея. Избирате ли да останете в емоцията, или да постигнете повече, благодарение на нея?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама