Как да се справим с хора, които се месят в живота ни


Как да се справим с хора, които се месят в живота ни
Снимка: iStock/Guliver

"Интригантът" е изключително успешна пиеса от 18-ти век за човек, който иска да знае всичко за другите и се бърка в живота им. Изглежда, че нищо не се е променило днес. Всички  ние се срещаме с хора, които се месят в живота ни по един или друг начин. Ето няколко съвета как да се погрижим и предотвратим намесата в живота ни от други хора:

1. Поставете ясни граници

Използвайте твърдо "Аз" и покажете, че не искате да се включвате в темата, например: "Не коментирам заплатата си". Научете се да казвате "не" и знайте, че не сте длъжни да давате обяснения, например: "Не ме забърквай с този човек". Полезно е да пазите и вещите си, не оставяйте телефона си наоколо и винаги излизайте от профилите си в социалните мрежи на общите компютри, за да нямат достъп до лична информация за вас.

2. Не го приемайте лично

Не може да контролирате какво казват и правят другите, но може да контролирате как вие се чувствате. Фокусирайте се над думите им, а не на последствията от тях върху вас. "Първо семейството, после кариерата", "Защо си все още сама?" и други подобни въпроси могат да ви засегнат. Игнорирайте ги и се усмихвайте без да давате обяснения.

ТЕЗИ 7 НЕЩА ИЗДАВАТ, ЧЕ ХОРАТА ВИ ЗАВИЖДАТ

3. Игнорирайте ги

Има хора, които не можем да игнорираме, с които трябва да запазим добри отношения. Ако съседите или колегите, например, се месят в живота ни, по-добре не им обръщайте внимание.

4. Не споделяйте лични неща

Личната информация примамва хора, които си завират носа навсякъде. Затова се опитвайте да не им казвате лични неща за себе си, дори и когато ви разпитват. Отговаряйте мило, но уклончиво на въпроси, свързани с личния ви живот, за които не искате да ви разпитват. Уверете се, че не им давате храна и в социалните медии.

5. Не си мълчете

Не бъдете груби, не всяко любопитство е зловредно. Но и не си мълчете, покажете, че не харесвате намесата в живота ви. "Не очаквах, че така се вълнуваш от моя живот. Има ли причина за това?" При така зададен директен въпрос, повечето хора ще отстъпят.

6. Отговаряйте мило

Много често хората се месят в чуждия живот, защото не са щастливи със воя. Може би това ги кара да се чувстват по-добре. Затова бъдете съпричастни и проявете интерес към техния живот.  

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ СУПЕР ИНТЕЛИГЕНТНИ

7. Прекарвайте по-малко време с тях

Най-простият начин да се справите с интриганти е да прекарвате по-малко време с тях. Ако имате ангажименти с тях, дръжте се резервирано и делово, но дотолкова. Не ги допускайте много до себе си.

8. Сменете темата

Ако лъжете, по-късно може да имате проблеми, затова най-добрият начин е да избегнете нахални въпроси е като смените темата. Ако някой ви задава неловки въпроси, отклонете темата. Например, ако ви питат "Защо все още нямате деца?", може да кажете "Помня, че вие имахте 3 деца, на колко години са вече?"

9.  Кажете им как се чувствате

Конфронтирането с хората или отварянето на сърцето си към тях, ви кара да изглеждате уязвими, но може и да ви направи услуга. Някои хора мислят, че ви казват безобидни неща, без да осъзнават, че думите нараняват. Но, като им кажете, че се чувствате дискомфортно и те изведнъж минат в защита или още повече ви подценяват, това е ясен знак, че от такива хора трябва да стоите далече.

10. Отговаряйте с ирония

Ако предпочитате да живеете в комфорт, но и да запазите добри отношения с всички, използвайте чувство за хумор. С това ще отклоните неудобните въпроси, но и ще съхраните приятната атмосфера на разговора без да създавате напрежение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама