Какво говорят за нас вредните ни навици


Какво говорят за нас вредните ни навици
Снимка: iStock/Guliver

Независимо колко перфектни изглеждаме във Facebook или Instagram, почти всички имаме поне по един порок. И понеже няма нищо случайно, можем да разберем доста неща за хората от вредните им навици. Нека видим някои от най-често срещаните.

Онлайн шопинг

Тези от нас, които пазаруват дрехи онлайн, витаят в облаците и не живеят в реалността. Най-хубавото на този вид шопинг е, че избягваме всички неприятни неща, с които се сблъскваме наживо – нелюбезните продавачки, опашките, малките пробни, в които се опитваме да се натъпчем в някой свръхтесен чифт джинси. Онлайн всичко изглежда толкова по-добре и по-красиво, дори ние самите. А парите... е, дори и парите не са реални. Щом нямаме доказателства за нашата безразсъдност във вид на огромни торби, значи все едно не се е случило, нали?

Писане на бившия

Има такива моменти – в които се чувстваме несигурни или безразсъдни, или просто сме пияни и се връщаме назад към миналото. Но когато това се превърне в навик, значи имаме проблем. Не искаме да продължим напред и да срещнем някой нов. Но и не искаме да се съберем отново с бившия. В застой сме и не се движим наникъде. И това ще е така, докато не се вземем в ръце и не решим да продължим с живота си.

Риалити предавания

Какъв по-добър начин да избегнем собствената си, пълна с проблеми реалност от това, да се вживяваме в реалността на някой непознат? Особено ако непознатият е известен, а драмите му ни позволяват да злорадстваме. Това е начин да забравим за момент за себе си и да отлагаме решаването на собствените си проблеми.

Tinder

Ако прекарваме цялото си време в Tinder, вероятно сме силно сексуални, но не получаваме достатъчно секс в реалния живот. Или пък сме много срамежливи и възможността да свалим някого в бара ни изглежда ужасяваща. Вместо да отидем на парти, предпочитаме да прекараме вечерта си по пижама на дивана, увлечени в безопасен виртуален флирт. И никога нямаме истинско гадже – освен ако по чудо някой от тези флиртове не се превърне в нещо повече.

Клюки

Клюките са нещо много изкушаващо. Кой какво е облякъл, кой какво е казал, кой с кого е спал... все неща, които могат да ни оправят настроението. Но знаете ли защо обичаме да се ровим в чуждите животи? За да не се сблъскаме с демоните вътре в нас. Проектираме собствените си страхове и несигурност върху външния свят. А хората, които най-често обсъждаме – е, те обикновено са наши огледални образи.

Гризане на нокти/кожички

Ако гризем ноктите си, вероятно сме от типа хора, които по-скоро биха наранили себе си, отколкото някой друг. Предпочитаме да поемем вината, когато нещо се обърка. И обикновено крием нещо, някаква тъмна тайна, която се опитваме да преглътнем. Но при цялата си тревожност и натрапчивост, ние заслужаваме повече себеуважение и обич към себе си.

Пушене

Пушачите са самотни хора, жадуващи малко романтика. А светът не изглежда толкова самотен в компанията на цигара, която може да добави романтика към всеки мрачен момент. Хората в живота ни ни изоставят, но ние също ги изоставяме, предпочитайки да излезем навън и да изпушим цигара, вместо да сме с тях на партито върте.

Лотарийни билети

Обратно на хората, които пишат на бившите си, тези, които си купуват лотарийни билети, живеят изцяло в бъдещето. Те са оптимистични, пълни с надежда и вярващи в късмета си. И понякога късметът наистина проработва. Толкова енергия и вяра, изпратени към вселената, все някога ще подействат, нали? Така че защо да не си купуваме билети? В крайна сметка, не нараняваме никого.

Натрапчива сексуалност

Понякога се чувстваме толкова тъжни, че сексът ни се струва най-доброто обезболяващо. При натрапчивата сексуалност удоволствието трябва да бъде получено от друг човек. Вибраторът, алкохолът, книгите или музиката просто не вършат работа. Трябва да усетим тежестта на друго тяло, за да се почувстваме добре поне за малко. Проблемът идва, когато започнем да гледаме на хората като на предмети, които да ни задоволят, а не човешки същества с чувства.

Пристрастеност към социални мрежи

Хората, които са пристрастени към социалните мрежи, са обсебени от идеята да изглеждат перфектни в очите на другите. Те живеят за тръпката от лайковете и коментарите под всеки един споделен момент от ежедневието им. Но защо имаме такава нужда да споделяме всеки перфектен миг от перфектния си живот? Защото животът ни всъщност е далеч от перфектното. Но поне можем да се преструваме, че е такъв. Достатъчно е да получим 1 000 лайка под най-новото си селфи.

Склонност към преяждане

Тези хора живеят за момента. Какъв е смисълът да спрем да ядем този прекрасен, топящ се шоколад, след като е толкова забавно? Късно през нощта вече се чувстваме зле от огромните количества захар, главата ни боли, сърцето препуска и ни се гади ужасно. И всичко това си го причиняваме сами.

Всъщност, склонността към преяждане обобщава всички лоши навици. Те ни карат да се чувстваме добре сега, в момента, като избягваме да се замислим за последствията. Те са нашето бягство от реалността и онези не толкова приятни моменти в живота. Разбира се, всеки има нужда понякога от нещо утешително. Докато държим нещата под контрол, няма проблем. Умереността е най-важна във всичко.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама