Когато спрете да се взирате в лошите неща, ще имате възможност да забележите хубавите


Когато спрете да се взирате в лошите неща, ще имате възможност да забележите хубавите
Снимка: iStock/Guliver

Събуждате се и моментално мислите за всичко, което трябва да свършите днес - куп задачи и неприятни задължения. Вярвате, че винаги можете да направите повече, както за вас, така и за вашето семейство. Смятате, че не се справяте добре и постоянно се оплаквате.

Вие се съсредоточавате върху неконтролирани задачи, проблеми, недостатъци, грешки, дъждовни дни, прах и мръсотия. Винаги сме настроени отрицателни и много пъти дори не го забелязвате. Дори не осъзнавате, че го правите. Вие сте благодарни за това, което имате - както вашите близки, така и живота си - но просто не можете да се измъкнете от това отрицателно мислене.

Някои от нас развиват негативна перспектива заради възпитанието си.  Ако майка ви е видяла само лошата страна на нещата, а не останките от сладките моменти, днес може би и вие ще гледате на нещата по този начин.

Стресът и травмите също могат да доведат до негативна перспектива за живота, казва психолога Морисън, която е специализирана в работата с деца и семейства в частната си практика.

Някои хора са особено податливи на негативизъм поради генетичния си състав, което ги предразполага към чувство на депресия, тревожност или трудно преодоляване на някаква травма. Когато се почувстваме по този начин, „мозъкът има тенденция да изкривява реалността, често създавайки отрицателен разказ за себе си и постиженията си, които в момента могат да се почувстват много реални и точни“, твърдят психолози.

КРАСОТАТА НА ЧОВЕК СЕ СЪДИ ОТ НЕГОВИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Въпреки че не можем да премахнем негативността си, можем да променим това как реагираме на отрицателните си мисли. Само тогава ще можем да отворим очите си за хубавите неща в живота, които всъщност ни заобикалят всеки ден! По-долу са представени няколко идеи за извършване на този преход.

Определете негативността си. Отрицателността може да ви дойде толкова естествено, че дори да не осъзнавате, че обективът ви е изкривен. За много от нас негативността е толкова естествена, колкото и дишането. Не мислим за това- то просто се случва - и със сигурност не го поставяме под въпрос. Негативността може да се предлага в различни форми и размери.

Може да увеличим отрицателен детайл, докато филтрираме положителните страни на дадена ситуация.

Всички тези отрицателни възгледи - и много други - всъщност са когнитивни изкривявания или грешки в мисленето. Те може да звучат логично и точно. Но те не са крайни истини- те са лъжи.

Говорете с негативността си. Ние трябва да се научим как да реагираме и да действаме продуктивно, когато негативността се появи в нас. Ключът е нежно да признаем негативната си част, да проявим любопитство към нейните страхове и да изразим малко самочувствие.

Идеята да говорим с част от себе си, сякаш е отделно цяло, може да изглежда глупава или странна. Но това всъщност е ефективна техника, която ще ни помогне да се отървем от всичко негативно и да посрещнем хубавите неща в живота си!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама