Не можете да откриете нито един нов океан, ако нямате смелостта да загубите поглед от познатия бряг


Не можете да откриете нито един нов океан, ако нямате смелостта да загубите поглед от познатия бряг
Снимка: iStock

Страхът не се появява от нулата. В известен смисъл това е защитен механизъм, който помага да се избегне болката. Принципът болка-удоволствие е чудесен пример за това как всяко решение, взето в живота ни, се основава на нашата оценка за връзката на удоволствието, която ще получим от него, с болката, която ще ни причини.

В днешно време, в епоха на нетърпение и желание да постигнем резултати тук и сега, все по-често избираме по-прост и лесен начин. Пътят ни често е продиктуван от страх да не рискуваме с нещо по-сложно.

Какви страхове ни задържат на едно място? От какво най-често се страхуваме и какво можем да направим, за да се противопоставим на тези страхове?

Страхуваме се от неизвестното.

Много хора се опитват да постигнат вътрешен мир, стоейки на едно място- мястото, където се чувстват сигурни.

Всъщност, когато познаваме по-голямата част от обкръжението си, не е нужно да полагаме толкова усилия, за да се справим с неотложни проблеми. Но животът по своята същност е променлив и непостоянен. И житейските ни обстоятелства могат моментално - и радикално – да се променят.

Как да се справим със страха си от неизвестното?

За целта трябва да спрем да бъдем затворени и оградени от това, което познаваме. Трябва да започнете да действате и да вярвате в себе си. Рискувайте!

Пътувайте на автостоп. Напуснете работата, която не ви прави щастливи! Поканете човека, когото харесвате на среща. Каквото и да се случи след това, уверявам ви, ще се справите с последствията. Без значение какви препятствия поставя живота на пътя ви, вие ще ги преодолеете, но ако паднете, ще се изправите, ще се отърсите и ще продължите напред!

Запомнете: Не можете да откриете нито един нов океан, ако нямате смелостта да загубите поглед от познатия бряг!

Страхуваме се от самотата

Всички имаме нужда от чувство за принадлежност към нещо по-голямо от нас самите. От психологическа гледна точка чувството за принадлежност може да приеме и формата на конформизъм по отношение на социалните норми.

За да изпитаме истинско чувство за принадлежност, трябва преди всичко да повярваме в себе си и да принадлежим на себе си напълно и без страх.

Не се страхувайте от самотата,защото по-страшно е да сте обградени с хора, а да се чувствате сами!

Истинската принадлежност не се ражда при преговори с други хора и съвместни дейности с тях - тя изисква автентичност и почтеност на човека, върху който трябва да работите всеки ден. Това е личен стремеж, който всеки от нас трябва да носи в сърцата си до края на дните си. “

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама