Не отричайте сенките си, приемете ги


Не отричайте сенките си, приемете ги
Снимка: iStock

Светлината и сенките са постоянни спътници на човека, изпълвайки нашата вътрешна природа. Те са част от това кои сме и кои не искаме да бъдем. Те също са това, което можем да станем в бъдеще.

Ясно е, че наличието на два принципа във всеки от нас не може да не бъде придружено от борба: между това, което признаваме, и това, което избягваме. Това, което пускаме в живота си и което пренебрегваме и бихме искали да забравим завинаги. По този начин, ние, като проходилки по тесни въжета, се опитваме да поддържаме баланс, за да живеем собствения си живот, не позволявайки на една част да надделее изцяло.

Интуицията ни казва, че постигането на баланс между това, което приемаме (знаем) и това, което отхвърляме (и не искаме да знаем), не е лесно. На първо място, за да живеем в хармония със себе си, трябва да приемем тази истина: „Всички сме направени от светлина и сенки“. Това е неприятно, но честно: всеки от нас има онези части, които не искаме да приемем...

Приемането на тъмната страна винаги е болезнено и неудобно. Но в същото време това означава промяна, растеж и развитие. Също - истинско приемане на настоящето. Това означава, че трябва да познаваме себе си и да възприемаме без мъка- с помощта на здравословно самочувствие. Не всичко в нас е леко и това е нормално. И не винаги светлината осветява живота ни. Понякога ни ослепява толкова много, че само сенките могат да дадат отговори на въпросите, които търсихме толкова дълго.

„Формирането на съзнанието без болка не става. Хората са склонни към най-абсурдни действия, само и само да избегнат сблъсък със собствената си душа. Никой не може да постигне просветление, като си представи фигурите на светлината, по-скоро осъзнавайки тъмната страна на неговата природа ” - Карл Юнг.

Познавате ли тъмните си страни?

Карл Юнг определя сенките като комбинация от разочарования, срамни или болезнени преживявания, страхове и несигурност, които възникват в нашето подсъзнание. Тези тъмни страни съдържат всички отрицателни страни на нашата личност. Естествено, човешкото его не може да ги приеме. Затова сме толкова измъчени и страдащи, страхуваме се да живеем истински и да изразяваме истински чувства.

Злото, егоизмът, завистта, страхливостта, алчността и много от нашите емоции и страхове са сенки, които дебнат вътре в почти всеки от нас. Те могат да „спят“ в нас години наред, докато случайно не се появят в определени ситуации, което води до конфликти с други хора.

Всички можем да се усмихваме сладко и да се шегуваме, да бъдем мъдри и разбиращи, общителни, плахи, смели... Можем да изберем как да проектираме себе си върху другите в нашия социален живот.

В такива дни просто греем в социалните мрежи. Живеем втори живот, в който сенките не само се крият, но, както изглежда, дори не съществуват. Но не е толкова просто. Това, което изглежда толкова сладко и създадено да ни предпази от страданията на света, всъщност се превръща в епицентър на израза на съвременния нарцисизъм.

Ето защо е толкова важно да знаем какви са нашите сенки. Това е, което помага за поддържане на вътрешния баланс.

Не отричайте сенките си, приемете ги. Не позволявайте светлината да ви заслепи - търсете разумен баланс!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама