Обещайте си тези 5 неща, за да не загубите себе си и да си върнете самочувствието


Обещайте си тези 5 неща, за да не загубите себе си и да си върнете самочувствието
Снимка: iStock

Да управлявате емоциите си в стресови ситуации не е толкова лесно. В крайна сметка това активира определени области на мозъка.

Когато се отнасят зле, неуважително или ви заплашват, веднага се задействат префронталната кора, амигдалата и предната част на зъбния кортекс в мозъка. Тези области са свързани с инстинкта за оцеляване. Те са тези, които ви принуждават да реагирате агресивно или, обратно, да бягате от "опасността". Но такива ситуации трябва да ни научат да управляваме емоционалната си интелигентност. По този начин ще се освободите от чувствата на страх или гняв, които напълно ви завладяват и ви карат да губите контрол над себе си.

Вижте още: Ключът към щастието: 10 закона на Дийпак Чопра

1. Обещавам си, че винаги ще помня кой съм и колко струвам

Когато някой се държи лошо с вас и надхвърля границите на приемливото, това силно уврежда вашето самочувствие. Презрение, обидни думи и унижение. Ако попаднете в такива ситуации, вие се чувствате депресирани и претоварени. В края на краищата, това ви удря в самоуважението. И ако някой ви каже, че сте "безполезен", тогава последното нещо, което трябва да направите, е да се ядосате.

Първото и най-важно нещо в този случай е да не приемате твърденията на други хора присърце. Знайте стойността си.

Доброто самочувствие е важно за благосъстоянието. Затова трябва да се научите да забелязвате всяка агресия, насочена към вас, без да губите вътрешния си баланс. Това, което другите мислят за вас, не ви определя и не трябва да влияе на вашите решения.

2. Обещавам си, че ще поставя личните си граници

Представете си следната картина: златен кръг витае около вас. Той ви позволява да "останете на повърхността" във всяка среда, у дома, на работа и т.н. Този златен кръг е вашето самочувствие. Но един ден някой се приближава твърде близо до вас в живота ви. Той носи нещо остро през рамото си (копие, игла, каквото и да е) и тайно го насочва към вашия златен кръг, за да го пробие и да изпусне целия въздух от него. След това забелязвате, че започвате да се давите. Не позволявайте това да ви се случи. Имате право да спрете това. Защитете се, поставете граници! Това е основата на вашето психическо и емоционално здраве. Ако нещо ви кара да се чувствате неудобно, просто го премахнете от живота си

3. Обещавам си, че ще говоря уверено

Когато някой се държи лошо с вас, ставате емоционални. В резултат на това вашата реч е придружена от страх, раздразнение и гняв. Тези аспекти напълно подчиняват и контролират вашия рационален компонент. А това от своя страна ви пречи да говорите смело и уверено.

Първо, винаги трябва да запазвате спокойствие във всяка ситуация. Това е единственият начин да бъдете уверени. Представете си дворец, бяла зала с отворени прозорци, през които влизат светлина и въздух. Влезте вътре и поемете дълбоко въздух. Нищо, което другите казват или правят, не трябва да ви кара да забравяте кой сте и колко струвате. Когато сте напълно спокойни, започнете да говорите. Да бъдеш уверен, дори напорист, означава да можеш да говориш спокойно и в същото време твърдо, като изясняваш какво позволяваш и какво не по отношение на себе си.

Говорете без страх, пазете се.

Вижте още: 6 безспорни черти на жените с висока стойност

4. Обещавам си, че ще премахна от живота си всеки, който се държи зле с мен

Някой, който се отнася зле с вас, не заслужава вашето време и още по-малко внимание. Има хора, които могат да бъдат наречени "професионалисти" в създаването на проблеми на другите. Опитват се да заразят всички с лошото си настроение и се отнасят с презрение към онези, които най-малко го заслужават. Много често те са тези, които ни потискат от вътрешния ни кръг. Това могат да бъдат колеги, роднини или дори вашият партньор в живота. Но тук е важно да не забравяме едно важно правило: И да живееш ден след ден в такова напрежение е твърде разрушително за твоята личност.

Трябва да помислите за това и да вземете съответното решение. Трябва ясно да дадете на този човек да разбере, че няма да му позволите да продължи да ви измъчва емоционално. 

5. Обещайте си, че ще излекувате раните си и ще станете още по-силни

Когато някой много важен за нас човек прекрачи границата и започне да проявява неуважение, това ни "счупва" отвътре. Понякога не е достатъчно просто да се дистанцираш и да спреш да общуваш. Разочарованието и обидата остават и тази рана в душата трябва да бъде излекувана. Дайте си време, скоро ще се почувствате по-добре. Изберете дейност, която харесвате: ходете, пишете, рисувайте, пътувайте, прекарвайте време с приятели. Утеха може да се намери в много неща. Но най-добрият начин да излекуваме раните си е да се обградим с хора, които наистина ни обичат и заслужават любовта ни.

За съжаление, токсичните взаимоотношения са част от живота ни и трябва да се научим да се предпазваме от тях. Ако обаче смятате, че не можете да се справите със ситуацията или емоциите, най-добре потърсете професионална помощ. Не забравяйте, че хората не носят само тъга в живота ни. Има и такива, които помагат да  започнем отначало. Просто трябва да имате очи за тях!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама