Ключът към щастието: 10 закона на Дийпак Чопра


Ключът към щастието: 10 закона на Дийпак Чопра
Снимка: Getty Images/Guliver

Пионер на алтернативната медицина, автор на повече от 90 книги, духовен лидер, човек, когото списание Time нарича "Един от героите и иконите на века"... Дийпак Чопра е всичко това.

Вижте още: 7 лесни сутрешни рутини, които ще ви направят силни и продуктивни

Чопра споделя своите съвети за по-дълъг, по-щастлив и по-съзнателен живот.

1. Целта на живота е разрастването на щастието

Щастието е целта на всички други цели. Повечето хора се намират под впечатлението, че щастието идва от постигането на успех, натрупването на богатство, от здравето и добрите отношения. Успехът, богатството, доброто здраве и хармоничните отношения са странични продукти на щастието, а не негова причина.

2. Идеалното здраве, чисто и ненарушимо, е състояние, което сме изгубили някъде по пътя

Здравето не е просто отсъствие на болест. То е вътрешно усещане за радост и благополучие, което трябва да ни съпътства постоянно.

3. Не се страхувай от Любовта!

Тя е най-голямата благодат. Когато имаш любов в душата си, няма да имаш място за страх, болести, омраза... Позволи си да прощаваш на себе си и другите и ще видиш колко по-щастлив и свободен ще станеш.

4. Слушай душата си

Нашето вътрешно Аз се стреми да открие смисъла на живота, да достигне до края на страданието и отговорите за загадките на любовта, смъртта, Бога, душата, доброто и злото. Един живот, изживян повърхностно, никога не би могъл да отговори на тези въпроси или да ни накара да престанем да ги задаваме.

5. Чудесата се случват всеки ден

Макар и да ги мислим за изключителни, чудесата всеки ден прекосяват и нашето съзнание. Ние избираме дали да ги забележим, или подминем, без да съзнаваме, че биха могли да променят съдбата ни. Ако приемем, че чудесата съществуват, само след миг животът ни може да се преобрази в шеметно изживяване, по-чудесно и вълнуващо, отколкото в най-съкровените ни мечти. Пропуснем ли ги, случаят отлита завинаги.

6. Остави страховете

Хората непрестанно се стремят към сигурност, но стремежът към нея е твърде илюзорен. Всяка обвързаност е признак за несигурност. Този, който се стреми към сигурност, я преследва цял живот и никога не я постига.

Вижте още: 8 добри навика, които ще ви направят по-щастливи

7. Отърси се от потребността да получаваш одобрението на другите

Ти не зависиш от ничие одобрение. Независимо какво ще си помислят другите и пред какви предизвикателства ще се изправиш, няма по-голямо щастие от това да се осмелиш да бъдеш това, което си.

8. Откажи се да защитаваш своите становища

Винаги, когато срещнеш съпротивление, дай си сметка, че насилвайки ситуацията, съпротивлението само ще се увеличава. Престани да се бориш и да се съпротивляваш. И ще изживееш в пълна мяра настоящия миг. Защото "Миналото е история, бъдещето е мистерия, а настоящият момент е дар".

9. Не бъди жесток със себе си

Ти мразиш или обичаш у другите само онова, което обичаш или мразиш у себе си. Ти привличаш в живота си хората и ситуациите, от които имаш нужда, за да научиш определен урок. Когато реагираш с гняв или избираш насилието, ти обръщаш гнева и насилието срещу себе си. Каквото даваш, това и получаваш.

10. Закон на щастието

Вземете решение да давате, където и да отидете, когото и да видите. Докато давате, ще получавате. Колкото повече давате, толкова по-голямо ще става доверието ви в чудодейното действие на този закон. И тъй като ще получавате повече, възможностите ви да давате също ще се увеличат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама