8 добри навика, които ще ви направят по-издръжливи


8 добри навика, които ще ви направят по-издръжливи
Снимка: iStock

Сега, повече от всякога, издръжливостта се е превърнала в необходимо условие за радост и успех. Ако сте способни да се възстановите от трудни времена, можете да постигнете много повече в живота и да бъдете по-щастливи. Ако сте по-малко издръжливи, борите се повече с промяна, загуба или трудни обстоятелства, това може да се отрази негативно на благосъстоянието ви и да ви попречи да постигнете целите и мечтите си. Страданието и липсата на самообладание могат да ви задържат.

Емоционално силните хора знаят, че не могат да контролират това, което им се случва, те могат само да контролират как реагират. Издържат на повече стрес и се справят с трудностите, защото са развили умения за издръжливост, за да се справят с всичко, което им се изпречи.

Добрата новина е, че докато личностни черти като смелост могат да бъдат наследени, устойчивостта може да се развие и упражнява точно като всеки мускул във фитнеса. Може да не е лесно, но издръжливостта е постижима. Ето няколко указания как да изградите умствената си сила.

1. Опитвайте неща, които ви карат да се чувствате неудобно

Устойчивите хора ценят усилията и опита и не се увличат по перфектния резултат. Играта на сигурно ви затваря пред живота. Всеки ден излизайте малко от зоната си на комфорт. Накрая кажете "да" на поканата за скално катерене, вдигнете ръка, за да станете доброволец във вашата общност или изпратете съобщение на някого, когото не познавате.

Вижте още: 7 начина да подобрите живота си през 2024 година

2. Движете тялото си

Когато емоционалният ви мозък се включи, трябва да направите нещо, за да обработите тази енергия по положителен начин. Излезте от главата си и се свържете с тялото си, като направите бърза разходка, скокове или танцувате. Ще почувствате внезапен прилив на енергия и ще осъзнаете, че можете да насочите реакцията си към действие.

3. Говорете със себе си

Напълно нормално и желателно е да участвате в разговор със себе си – особено ако е състрадателен. Наблюдавайте мислите си, напомняйте си, че понякога има алтернативни факти и не позволявайте автоматично на убежденията ви да ви водят. Кажете утвърждение, като например: "Това е моето притеснение да говоря. Мога да направя това". Какво бихте казали на най-добрия си приятел? Това трябва да си кажете и вие.

Вижте още: Как да развием вътрешния си глас само за по няколко минути на ден

4. Прекарвайте време сами

Психически силните хора се чувстват удобно с тишината, всъщност те се наслаждават на собствената си компания. След няколко години на пандемия може да не сте толкова запалени да сте сами, но помислете дали сте прекарали качествено време със себе си, размишлявайки върху живота си. Организирайте си седмична среща със себе си или прекарайте 5 тихи минути в колата, преди да вземете децата.

5. Практикувайте майндфулнес

Всеки ден отделяйте време, за да останете неподвижни и да се свържете с дъха си. Честотата е по-добра от продължителността, така че започнете с 5 минути веднъж на ден и след това два пъти. Оттам преминете към 10 минути.

Позволете си да натиснете пауза и да се съсредоточите върху настоящето. Ще станете по-заземени и ще приемате това, което денят ви носи.

Вижте още: 6 личностни черти, които показват, че сте умна жена

6. Практикувайте благодарност

Когато редовно благодарите за всичко, което имате – дори и за най-малките неща, се научавате да ги цените повече.

Някои хора пишат дневници, за да изразят своята благодарност, но не е нужно да обичате да пишете, за да започнете практика на благодарност. Нещо толкова просто като писане на 3 неща, за които сте благодарни всяка сутрин, или размисъл върху 1 хубаво нещо, което се е случило през деня, преди да заспите, може да ви напомни за доброто, което ви се случва.

7. Смейте се на глас

Смехът може да промени активността на допамин и серотонин и може също така да подобри субективното усещане за благополучие на човек. Пуснете комедия вместо новини, пошегувайте се или направете нещо глупаво и се смейте на глас.

8. Приемайте емоциите си

Животът е объркан и хората са емоционални. Да бъдете силни не означава, че пренебрегвате чувствата си, когато преминавате през трудни моменти, това означава, че ги изпитвате. Ако не се изправите пред емоциите си, това може да ги тласне под земята, така че е по-добре да бъдете честни със себе си за това как се чувствате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама