Откриха изложба, вдъхновена от протестите на жените в Иран


Откриха изложба, вдъхновена от протестите на жените в Иран
Снимка: Теодора Дончева – Теч

Жени. Живот. Свобода. След хилядолетия човешка история и цивилизация има твърде много места, където тези три думи не могат да попаднат заедно в едно изречение. Иран е едно от тези места. Там свободата не принадлежи на жените. А животът без свобода е само съществуване, което може да бъде прекъснато заради най-дребния жест, ако този жест бъде разчетен като неподчинение. Но в средата на септември 2022 г. един така нелепо прекратен живот се оказа капката, която преля горчивата чаша с търпението на иранските жени. (Джина) Махса Амини - млада жена от кюрдски произход, е задържана от т.нар. "нравствена" полиция за "неправилно поставен хиджаб". Нанесеният след задържането побой, оставя Махса в кома, от която тя така и не излиза.

Смъртта на младата жена възпламени общественото недоволство в страната. Иранските жени, подкрепени от множество мъже, решиха да започнат да правят това, за което бяха така яростно преследвани – да бъдат свободни.

Протестите в Иран не спират вече месеци наред въпреки бруталността, с която режимът на аятоласите се опитва да ги смаже. Жените там са твърдо решени да си върнат свободата и живота. В знак на неподчинение те горят своите хиджаби, отрязват косите си или ги оставят да бъдат свободно развявани от вятъра, танцуват, крещят, заснемат яростните атаки на полицията... Всяко едно от тези неща може да им коства живота. Стотици са загинали до момента. Но протестите не спират. Защото няма истински живот без свобода.

Борбата на за достоен живот на хората в Иран ни касае пряко, независимо какво разстояние ни дели. Ние можем, а и сме длъжни да допринесем гласовете им да продължат да отекват.

С този художествен проект Теодора Дончева – Теч цели именно да насочи вниманието към протестите в Иран и да изрази своята почит и подкрепа към хората там, които отстояват свободата си.

Изложбата "Жени | Живот | Свобода" е реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура". Тя е разположена в Културен център G8 в рамките на фестивала Sofia MENAR и може да се види до 5 февруари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама