Само когато намерите щастието вътре в себе си, животът ви ще бъде изпълнен със смисъл


Само когато намерите щастието вътре в себе си, животът ви ще бъде изпълнен със смисъл
Снимка: iStock

На 18 години страдах от тревожност и стомашни проблеми. Състрадателен лекар ме изпрати при даоистки монах, който практикува бойни изкуства и медитация. Пътуването ми на Изток завърши с освобождаване от безпокойството и куп други болести. Всъщност, лечението се състоя в медитация и дълбоко самопознание. По-долу ще ви разкажа на какви уроци ме научи този мъдър монах. Те промениха живота ми завинаги.

Продължете да опитвате, докато успеете

Най-важният урок в живота се отнася до необходимостта да се направят три опита, преди да спрете усилията си и да продължите напред. И монахът ме научи, че дори след много неуспешни стъпки, трябва да продължа да търся други начини да постигна нещо, колкото и да е трудно.

Ако не се откажете, в крайна сметка ще постигнете това, което искате.

Отговорът на въпроса е скрит във вас

Стратегията на монашеското преподаване предполагаше отказа на учителя да дава директни отговори на въпросите на учениците. Китайска поговорка гласи: "Учителят само отваря вратите, но ученикът сам трябва да мине през тях". А древната поговорка на даоистките монаси гласи: "Изрязвайки четириъгълна таблица, учителят показва на ученика как да направи първия от ъглите. И студентът трябва да разбере как да направи другите три".  Така монасите подготвят учениците за самостоятелно решение на реалните житейски проблеми.

Външният свят никога не ни дава всички отговори. Следователно най-големият учител се крие в нас самите.

ДОБРОТАТА Е НАЙ-СМЕЛИЯТ ИЗБОР, КОЙТО ЩЕ НАПРАВИТЕ

Истинската мъдрост идва чрез опит и грешка

Преди да започна да медитирам, винаги бях твърде притеснена, ако не успявах в нещо. Занимавам се с търговия от 16 години. Спомням си колко много се ядосах на себе си, че не успях да продам нищо още в самото начало... Започвайки да медитирам, веднага се сблъсках с много проблеми. И така, в началото ми беше трудно да се успокоя и правех само няколко минути всеки ден, като постепенно увеличавах продължителността на сесиите.

Преодолявайки трудностите, човек се научава и осъзнава какво му липсва, за да стане още по-силен.

Започвайки да медитирате, вие осъзнавате егоизма на мисленето

Всичко, свързано с нашето его, може да служи като сравнение. Сравнявах се с колегите си и се обвинявах, защото печелих по-малко от тях.

Започвайки да медитирам, започнах да се дистанцирам от това мислене, което постоянно ме караше да се сравнявам с другите. Много хора се опитват да направят нещо, но се отказват при първия провал. Ние постоянно обвиняваме себе си и това води до безпокойство и депресия. Когато започнах с медитацията, успях да идентифицирам егото си и да се отдалеча от него.

Успях да намеря мир и щастие вътре в себе си. След това животът ми придоби нов смисъл.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама