Стрийт-арт стенопис срещу насилието над жени в София


Стрийт-арт стенопис срещу насилието над жени в София
Снимка: Феминистки мобилизации

Стрийт-арт стенопис, вдъхновен от женските борби за достоен живот, равноправие и елиминиране на насилието във всичките му форми и измерения ще бъде показан на 25 ноември София. Той е дело на художничката и графити артистката Точка спот и ще бъде в двора на "Гьоте институт" - България. Инициаторите на идеята  са от неформалния колектив "Феминистки мобилизации".

Името на стенописа е "Коса", а посланието, което носи - "Нито една повече". "През последните три години #НитоЕднаПовече се превърна в много повече от слоган и успя да обедини хиляди хора в страната и чужбина, предизвиквайки вълна от невиждана досега в обществото ни солидарност и подкрепа към жертвите на насилие", казват организаторите.

Идеята за създаването на стенописа е част от кампанията на "Феминистки мобилизации" за повишаване на обществената чувствителност по темата за домашното и джендърното насилие по случай 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени.

Инициативата има за цел и да постави на преден план жените художнички в уличното изкуство, които често се изправят пред сериозни бариери, когато става въпрос за равностойно заплащане на труда, видимост и представителство.

Припомняме, че точно на 25 ноември шествие и протести ще се състоят в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама