Успешни техники за справяне с негативните мисли


Успешни техники за справяне с негативните мисли
Снимка: iStock/Guliver

Негативното мислене може да бъде катастрофално не само за професионалния, но и за личния ви живот. Ако ежедневието ви не ви допада, вгледайте се в себе си - ние сами създаваме случващото се около нас. За да бъдем удовлетворени от него, трябва да се отървем от страховете, тревогите, опасенията и негативните мисли. Всички те са безполезни.

Как обаче да го направим? Съществуват четири независими една от други техники за борба с негативното мислене:

Техника на пресичане

Още в мига, когато усетите, че мислите за нещо негативно – веднага пресечете тази мисъл и започнете да мислите за нещо коренно различно.

Не спорете с нея, не се защитавайте, не я анализирайте, не се съпротивлявайте срещу нея. Просто я пресечете незабавно. Ключът е да го направите още в мига, когато я разпознаете.

Наблюдавайте негативните мисли

Най-важното нещо, което трябва да направите е да класифицирате негативната мисъл. "Какво става вътре в мен?" "Ахааа, усещам негативна мисъл". Ключът тук е да не се хванете в капана. Разберете истината – негативните мисли ви влияят само, ако реагирате спрямо тях!

Ако не реагирате, тя нямат влияние над вас. Негативните мисли са като пиявици – те само смучат енергия. Нашата реакция им дава сила, но ако не реагираме – те нямат влияние над нас.

Негативните мисли ни влияят само и единствено, ако реагираме спрямо тях. Не реагирайте. Повтаряйте си: "Това е само една негативна мисъл!" Дори може и да го изтанцувате или изпеете, ако желаете. Никоя мисъл не може да притежава по-голяма сила от тази, която ще и дадете.

Техника на преувеличението

Всяка негативна мисъл я преувеличете до нелепост. Ключът е в нелепостта. Ако преувеличите негативната мисъл малко, тя става още по-лоша. Но ако я направите нелепа, отнемате нейната силата. Доведете я до абсурд.

Неутрализиране на негативната мисъл с нейната пълна противоположност

Ако примерно ви се загнезди мисълта: "О, боже ще изгубя работата си" – неутрализирайте я с пълната противоположност. "Не си познала! Ще се справя блестящо! Ще имам изумителен успех!"

Тайнaта на тази хватка е проста. Умът може да произвежда в едно и също време само по една мисъл. Това, което се случва е, че се заражда мисъл след мисъл. Затова, ако изтръгнете негативната мисъл и я замените с пълната противоположност, вие отнемате нейната сила.

Следващият път, когато почувствате негативна мисъл, реагирайте светкавично и приложете една от тези четири техники. Помага.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама