За да постигнете големи цели, малките навици са важни


За да постигнете големи цели, малките навици са важни
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро прочетох нещо, което гласеше: "Ако четете 20 страници на ден, ще прочетете 30 книги за година".

Колко често имате голяма цел, започвате с енергия и хъс, след което някъде между началото и втория ден изведнъж се отказвате?

Сигурна съм, че сте изричали думи, подобни на:

"Трябва да спестя X сума пари за две години."

"Трябва да отслабна X тегло за 12 месеца."

"Трябва да натрупам X опит за 6 месеца."

Преди да достигнем самоналожения срок, ние спираме и след това се разочароваме от себе си, защото не се е случило. Гледаме банковата си сметка след месец и униваме, защото не сме спечелили желаното. Претегляме се след седмица и не разбираме защо не сме свалили килограмите, които сме искали. Осъждаме се след ден, защото не сме реализирали целта си.

Къде всъщност е проблемът?

Опитваме се да съобразим голямата си цел с по-малка времева рамка, след което не можем да осъзнаем защо не се получава. Ние сме непоследователни в подхода си и не създаваме по-малки цели, които да съответстват на по-кратките ни времеви рамки.

Имах цел да прочета 20 книги за годината. След три месеца обаче бях прочела само три книги и щях да се откажа. Имах само девет месеца, за да прочета 17 книги и като се има предвид текущия ми опит, нямаше да достигна 20, така че защо да си правя труда да продължавам?

След това ми просветна. Бях толкова фокусирана върху желания резултат, че не обръщах внимание на началото, средата или нещо друго между тях. Ако бях променила подхода си, задавайки си по-малки цели, които биха били по-последователни, щях да се почувствам по-близо до голямата си цел. 20 на ден в сравнение със 17 книги за девет месеца изглеждаха по-реалистично.

Всеки ден да правите малки стъпки към желаното е част от голямата ви цел. Имайки това предвид, мислете за това като за създаване на нов навик. За да постигнете нещо, трябва да направите промяна някъде. За да промените нещо, трябва да работите върху него всеки ден. Това се равнява на нов навик. И това е равно на ежедневното приближаване до крайната ви цел.

Мислете мащабно, създавайки си малки навици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама