Защо трябва да бъдем добри в този свят?


Защо трябва да бъдем добри в този свят?
Снимка: iStock/Guliver

Какво ни прави морални същества? Защо някои хора искат да правят добро в света, ако в крайна сметка това е от полза за другите, а не за самите тях?А защо други хора не оценяват доброто и най-важното за тях са парите и нещата, които притежават?

Всички сме различни! И всеки носи това, което има. Едни имат скъпите си дрехи и обувки, други златните си сърца и душа! Без съмнение - по-богати са вторите! Те са истински хора, а не просто алчни същества!

Но защо трябва да бъдем добри в този свят?

Повечето от нас попадат някъде върху един твърде човешки спектър, където всъщност в миналото може да сме направили лоши морални решения, да се поучим от грешките си и след това да се опитаме да ги поправим. Ако имаме късмет, докато растем, може да научим, че правенето на потенциално вредни неща поражда вредни последици - за другите и за самите нас. Това знание обаче може да не е достатъчно при всеки повод.

За да бъдем реалисти, понякога лъжем или изневеряваме, или нараняваме другите с дума или дело, независимо дали съзнателно или несъзнателно, като търсим собственото си предимство. Не сме идеално добри, колкото и да се стараем.

ЗАЩО ПРАВИТЕ ЖИВОТЪТ СИ ПО-ТРУДЕН ОТКОЛКОТО Е?

Въпреки това - правете добро! Защото това е единственият начин да имате шанс за самоуважение. Можем да имаме самоуважение само ако уважаваме истинската ни същност, не можем, ако уважаваме само някакъв фалшив образ на себе си. Така че, самоуважението изисква самопознание. И само справедливи, добри и морални хора могат да правят справедливи и самооценки.

Доброто ви позволява да видите какво наистина е ценно в света. Лошите хора имат лоши стойности, добрите хора имат добри стойности. Да имаш добри стойности означава да оценяваш това, което заслужава да бъде оценено, а не да оценяваш онова, което не заслужава да бъде оценено.

Да си добър означава да се грижиш добре за себе си. Това не означава, че вие ​​сте най-важното нещо на света или че нищо не е по-важно от вас. Но при нормални обстоятелства това ви дава разрешение да се грижите по-добре за себе си и за близките си, отколкото за напълно непознати.

Да бъдеш добър означава, че ще бъдеш смел, изправен пред опасност и болка, и социално отхвърляне. Дава ви възможност да говорите истината пред всички и да "водите добрата борба". Помага ви да прецените риска, да откриете капани и да използвате възможностите. Защото да бъдете добри означава да сте любители на на доброто и ако имате късмет, това означава, че ще бъдете обичани от онези, които също са с добри и златни сърца!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама