11-годишната Есма Глива от Сараево преоблича кукли Барби с балкански носии (ВИДЕО)


11-годишната Есма Глива от Сараево преоблича кукли Барби с балкански носии (ВИДЕО)
Снимка: Facebook

Розовият свят на Барби заля реалния такъв - от Америка до Балканите. Навсякъде виждаме как тенденцията на Barbiecore оживява, розовият цвят преживява своя апогей, а куклите Барби бележат рекордни продажби.

Босненско момиче обаче изработва балкански носии с кърпи за глава и декоративни престилки за кукли Барби, като се надява да предизвика интерес към фолклорната Барби, докато новият филм "Барби" печели фенове по целия свят.

Вижте още: Леа Иванова: Лъвицата, която слага началото на българската естрада

11-годишната Есма Глива от Сараево е започнала своя проект преди повече от месец, след като видяла в магазин за сувенири кукли с носии с лошо качество.

„Това бяха някакви пластмасови кукли, облечени в носии, те дори не бяха истинските кукли, ... изобщо не бяха облечени както трябва“, каза Есма пред Ройтерс, показвайки новите кукли от своята колекция.

Сподели с твоите приятели

Приятелите и семейството на Есма казват, че тя въплъщава духа на женската независимост и предприемчивост, изразени във филма.

Есма е израснала в семейство на любители танцьори на народни танци и е научила много за различните религиозни традиции в Босна. Самата тя е член на местна фолклорна група.

Есма е много прецизна при изработването на куклите, облечени в традиционни за босненските мюсюлмани, православни и католици носии. Тя обръща внимание на прическите и на миниатюрните бижута.

Есма казва, че би кръстила куклите си „Босненската кукла Барби“. Момичето планира носии и за босненски Кен.

Есма получава всеки ден поръчки, като вече е изпращала кукли до България, Чехия, Туркменистан, Норвегия, Великобритания и други страни.

Сподели с твоите приятели

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама