Емили Фльоге: Дизайнерката, забравена от модната индустрия и муза на Климт


Емили Фльоге: Дизайнерката, забравена от модната индустрия и муза на Климт
Снимка: Instagram

Емили Луис Фльоге е родена през 1874 година и несъмнено е най-важната жена в живота на Густав Климт. В емблематичната картина на Густав Климт „Целувката“ двойка се прегръща и техните роби със златни листа се въртят заедно в искрящи шарки. Мнозина вярват, че двойката представлява Климт и модната дизайнерка Емили Фльоге, чиито десетилетен романс е родил смели, всеобхватни творчески сътрудничества. Въпреки това, Фльоге, успешна бизнесдама и безстрашна, новаторска дизайнерка, остава в историята като скрит скъпоценен камък.

Коко Шанел често е обявявана за единствения дизайнер, който революционизира модерното дамско облекло. Но по времето, когато Chanel отварят своя първи салон на „31 Rue Cambon“ в Париж през 1910, Фльоге вече произвежда авангардни дизайни във Виена от няколко години, създавайки дрехи с имперска талия, широки ръкави и сложни детайли, вдъхновени от унгарската и славянска бродерия.

През 1904 Емили и двете ѝ сестри откриват модната къща „Sisters Flöge“ на оживената улица „Марияхилферщрасе“ във Виена – необичайно начинание за три неомъжени жени на трийсет и няколко години. Връзката на Климт и Фльоге също била изключително необичайна – те били романтични партньори, които никога не се оженили, нито пък имали деца.

Фльоге процъфтявала във време, когато търговията на дребно във Виена била изключително поляризирана - тъй като универсалните магазини правели готови дрехи, достъпни за масите, квалифицираните шивачи обслужвали все по-ограничен кръг от жени от висшата класа. В разцвета си компанията наела близо 80 работници, на които се плащали доста справедливи заплати, за разлика от модните къщи, която давали минимална заплата. Емили пътувала до Париж два пъти годишно, за да си набави плат, колани и копчета.

ФРАНСОАЗ ЖИЛО: ХУДОЖНИК, ПИСАТЕЛ И ПЪРВАТА ЖЕНА, ЗАРЯЗАЛА ПИКАСО

Нейният ориентиран към изкуството естетически и игрив подход към дизайна създават прецедент за съвременни концептуални магазини като Colette в Париж, 10 Corso Como в Милано и Dover Street Market в Лондон.

Климт понякога работи в сътрудничество с Фльоге, като проектира облекла по поръчка, които тя модифицира и след това шие в работилниците.

По времето, когато нацистите нахлуват в Австрия през 1938, много от клиентките на сестрите Фльоге, които са еврейки, са избягали от страната или са били депортирани в концентрационни лагери. Модната къща била принудена да затвори, но нейният дизайн продължил да живее в свободно движещи се силуети на рокли и възродения интерес към бродерията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама