Интересни факти за иконата Мерилин Монро, които не знаете


Интересни факти за иконата Мерилин Монро, които не знаете
Снимка: Getty Images

Шестдесет години след смъртта си Мерилин Монро отново е в центъра на вниманието като обект на биографичния филм на Netflix "Блондинка", чиято премиера е на филмовия фестивал във Венеция.

Филмът е базиран на бестселъра на Джойс Карол Оутс и е мрачен разказ за живота на емблематичната актриса, който разкрива травмата и неподозирания интелект, които се крият зад бъбривия ѝ и сексуален облик.

Филмът ще изстреля кубинската актриса Ана де Армас в А-листата, а режисьор е австралиецът Андрю Доминик, който е автор на две други мрачни биографии - "Чопър" и "Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд".

Филмът съживява пет по-малко известни факта за Мерилин, които през последните години станаха много важна част от нейната история.

Трудно детство

В зрелия ѝ живот има много блясък, но детството на Мерилин, когато тя се казва Норма Джийн, е съвсем различно. Тя израства отчасти с майка си, но когато Гладис Монро е настанена в психиатрична клиника, малката ѝ дъщеря е местена от сиропиталища в приемни семейства. Развива заекване, за което ѝ помага терапевт. Никога не познава истинския си баща и няколко години вярва на разказа на майка си, че той е починал. Истинската му самоличност е потвърдена едва през 2022 г. във френски телевизионен документален филм, който след ДНК тестове разкрива, че биологичният ѝ баща е Чарлз Стенли Гифорд, колега на майка ѝ във филмова продуцентска компания.

Вижте още: Най-добрите цитати на Мерилин Монро

Книголюбива и с големи амбиции

В годините след смъртта на Мерилин се очертава по-сложна картина на актрисата и певицата, която дотогава е оприличавана само като "руса сексбомба".

Мерилин е не само страстна читателка, но се опитва и да пише поезия и жадува за предизвикателни актьорски роли, включително за сложната главна героиня в "Братя Карамазови" на Достоевски. Рафтовете на библиотеката ѝ бяха пълни с класически произведения на писатели като Джеймс Джойс, Самюъл Бекет, Марсел Пруст и Гюстав Флобер.

Като най-ясен знак за сериозните ѝ актьорски амбиции е присъединяването ѝ към престижното училище Actor's Studio в Ню Йорк. От всички ученици, преминали през вратите на училището, режисьорът Лий Страсбърг казва, че двама ученици блестят по-ярко от останалите - Марлон Брандо и Мерилин Монро.

Вижте още: Трагичният любовен живот на Монро

Издигането на Ела Фицджералд

Сред моделите за подражание на Мерилин е Ейбрахам Линкълн. Тя оставя своя собствен отпечатък върху движението за граждански права, като помага за издигането на джаз певицата Ела Фицджералд по време, когато расизмът е широко разпространен в САЩ. Както обича да разказва Фицджералд, Мерилин използвала звездната си мощ, за да ѝ осигури участие в известния нощен клуб "Mocambo" в Лос Анджелис. Мерилин казала на собственика, че ако Фицджералд се качи на сцената, тя ще седи отпред всяка вечер, което ще осигури голям бизнес за бара. Сделката е сключена и се ражда джаз звезда.

Буновник с кауза

Десетилетия преди „MeToo“, Мерилин отправя предизвикателство към доминираната от мъже студийна система. Още през 1953 г. тя публикува статия в браншовото списание "Motion Pictures Magazine", в която разобличава "вълците, които познавах", дебнещи и експлоатиращи млади жени.

"Момичетата във всяка сфера на живота трябва много да внимават да не се окажат просто поредния скалп на колана на някой мъж", пише тя в забележително откровената статия.

Година по-късно тя основава собствена продуцентска компания, "Marilyn Monroe Productions", заедно с фотографа Милтън Грийн.

Вижте ТУК редки снимки на Мерилин Монро

Смърт в мистерия

Шокиращата смърт на Мерилин на 36-годишна възраст остава загадка и източник на широки спекулации.

"Вероятно самоубийство" е заключението на съдебния лекар, но мнозина спорят дали актът е бил случаен или умишлен. Някои спекулират, че тя дори може да е била убита, след като се появиха слухове за романтични връзки с президента на САЩ Джон Ф. Кенеди и неговия брат Боби.

Открита е в леглото в дома си на 5 август 1962 г., като с едната си ръка държи телефона. Не е намерена никаква бележка.

Третият ѝ съпруг, драматургът Артър Милър, не присъства на погребението ѝ, но вторият ѝ съпруг и приятел през целия ѝ живот, бейзболната звезда Джо Ди Маджо, присъства. Съобщава се, че двамата са планирали да се оженят отново на 8 август, в деня на погребението ѝ. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама