Йоана Колева, която се грижи за интеграцията на хора с различни възможности


Йоана Колева, която се грижи за интеграцията на хора с различни възможности
Снимка: Личен архив

В началото на месеца бе открит първият по рода си кариерен център за хора с различни възможности "JAMBA – Хъб на възможностите". Какво точно представлява? Това е адаптирано пространство за обучение, достъпно за хора с функционални различия. Днес ви запознаваме с Йоана Колева – една от основателките, които стоят зад иновативната организация.

Здравей, Йоана! Само преди няколко дни бе открит първият по рода си кариерен център за хора с различни възможности "JAMBA – Хъб на възможностите".Откъде дойде името на центъра?

Името на Хъба е продължение на проект Jamba - Career for all, който вече 5 години работи в посока интеграция на хора с различни възможности в пазара на труда.

В началото, когато търсехме име за този проект искахме да звучи свежо, да бъде освободено от клишета, но в същото време да носи в себе си и смисъла на идеята ни. Направихме търсене за превод на думата “подкрепа” на различни езици и попаднахме на JAMBA в един старолатински речник. Харесахме го с първото произнасяне на глас, без дори да предполагаме, колко много ще произнасяме тази дума в бъдеще.

Когато избирахме име на Хъба много се лутахме, защото си представяхме да е различно, но си дадохме сметка, че нещо градено, доказало се и постигнало разпознаваемост ще бъде по-добър старт за нашия Хъб на възможностите.

Освен теб, кои са другите основни "двигатели"  на организацията?

Съосновател на Jamba е Ива Цолова. Първите три години бяхме рамо до рамо и успяхме да постигнем добри резултати за нещо, стартирало от нулата. Освен партньори, с нея сме и много близки приятели, може би това ни помогна най-много и за развитието на организацията.

Две години по-късно Ива се релокира в Австрия. Това стана и причина заедно да създадем JAMBA Австрия. Въпреки че юридически не сме се разделяли, това физическо отделяне на екипа беше предизвикателно. Днес, две години по-късно, аз съм двигател на организацията в България, а тя - на организацията в Австрия.

Откъде дойде вдъхновението за подобен център и коя част от целия процес бе най-трудна?

Вдъхновихме се от търсенето. Все повече международни компании предлагат позиции от ново поколение, част от така наречените професии на бъдещето. Има голяма "пропаст" между това, което се търси и това, което се предлага като работни позиции. Тази така наречена пропаст би могла да се затвори само, ако работим с хората, които имат желание да се развиват.

Може би най-трудната част беше да не се откажем след поредица от неуспехи. От една страна с намирането на подходяща локация, от друга с липсата на средства за финансиране на проекта, в това число и на екипа, който го развива. Сега остава само да намерим златната среда, в която успяваме да издържаме мястото и екипа в период на рестрикции и пандемия.

Смяташ ли, че българският работодател е достатъчно отворен? Какви са твоите наблюдения върху бизнеса, когато става въпрос за хора с увреждания?

Смятам, че става все по-предразположен и подкрепящ! Бизнесът иска да подаде ръка, но все пак да не забравяме, че това са бизнес организации, които имат цели за изпълнение и рядко правят компромис с изпълнението на задачите.

Целта на Jamba и подготовката в Хъба е да помогнем на хората да виждат насреща си подготвени кандидати, които могат да покрият изискванията на бизнеса. Това е ключът към интеграцията в пазара на труда.

Кои са основните цели, начертаните приоритети, за Хъба в близко бъдеще? А най-смелите ти мечти?

На първо място сме си поставили за цел да увеличим броя на предлаганите безплатни обучения, като разширим техните сфери, честота и продължителност.

Също така планираме да организираме разнообразни събития, които да спомогнат за изграждането на общността на Хъба и за културното обогатяване на посетителите - изложби, литературно четене, йога, изложби, театър, пиано вечери, рисуване с въвличане, вечери на настолни игри и др. Ще организираме и благотворителни събития, насочени към подкрепата и издръжката на Jamba - Хъб на възможностите.

Не на последно място, планирали сме разширяване на екипа на Jamba! Мечтата ни е този Хъб да бъде познато място за среща, култура и обучение!

Според теб кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсква една жена в кариерния си път?

Напуснах сигурна работа, за да следвам сърцето си, но това беше най-доброто решение, което съм взимала в професионален план.

За съжаление, да работиш по социална кауза, която изглежда почти невъзможна, е трудно! Често се съмняваха в нас, особено защото сме жени на около 30 години, които са винаги усмихнати, не използват заучени НПО фрази и говорят за реклама и комуникации - отвсякъде не си бяхме на мястото, не се вписахме в рамката, следователно беше трудно да се докажем.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Търпението е нещо, което другите харесват в мен, може би и аз си го харесвам, благодарение на него постигнахме нещо значимо за обществото.

А какво би променила?

Бих се клонирала или бих се научила да казвам "не"! Нашата организация работи с много големи компании, което е чудесно, но много често се налага аз да играя ролята на няколко отдела с многобройни екипи. Тогава таймингът започва да ми куца и да изоставам. Определено бих променила това, затова и разширяването на екипа е сред основните ни приоритети.

Една жена трябва да…

... си остане жена преди всичко! Дори в забързаното ежедневие намерете време за себе си и подчертайте своята женственост такава, каквато всяка от вас я усеща.

Какъв е твоят свят?

Пъстър и наситен с емоции, красив, мирен и подкрепящ.

 

Автор: Елица Алексиева

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама