5 полезни съвета, когато преговаряте за увеличение на заплатата


5 полезни съвета, когато преговаряте за увеличение на заплатата
Снимка: iStock/Guliver

Скъсали сте се от работа - отивате рано в офиса, обядвате на бюрото и има дни, в които живеете заради работата си. „Наистина трябва да ми плащат повече”, мислите си. Но, както много от нас знаят, преговорите за увеличение могат да бъдат трудни дори за най-отговорния служител. Ето 6 съвета, които ще ви помогнат да получите заплатата, за която жадувате.

1. Помислете върху кого се опитвате да повлияете

Помислете с кого преговаряте. Човешки ресурси или вашият пряк шеф? Ако все пак трябва да преминете през процеса с HR, задължително първо обсъдете с началника си. Той или тя може да ви помогне потенциално да повлияете на друг отдел или поне да обосновете причините за увеличаването.

БИЗНЕС ХОРОСКОП ЗА СЕПТЕМВРИ 2021

2. Явете се навреме за срещата

Това изглежда доста очевидно, но нямаме предвид просто да се явите навреме - става въпрос за това да изглеждате професионални и подготвени. Ако преговорите се извършват по Skype или Zoom, тествайте тези платформи по-рано, за да избегнете технически проблеми. Ако срещате някакви проблеми преди интервюто, уведомете всички замесени за ситуацията.

3. Изградете връзка

Изграждането на разбирателство също е тясно свързано с изграждането на доверие. Тук става въпрос за интуитивното усещане на другата страна. Как да направите това? Опитайте се да се усмихвате, да поддържате отворена поза, да задавате въпроси, да проявявате истински интерес, да не прекъсвате.

4. Напишете изложението си предварително

Успехът на преговорите често е тясно свързан с емоциите, особено когато спорите за нещо във ваша полза. От решаващо значение е да сценаризирате различни ситуации, за да видите как ще реагирате, ако аргументът е във ваша полза или ущърб. Мислете стратегически, за да избегнете прибързани решения или отговори.

5. Преговаряйте за повече от едно нещо

Разбира се, повечето пари може да са вашата крайна цел, но трябва да имате и алтернативни обезщетения в съзнанието си, в случай че вашият работодател ви откаже с категоричност по една или друга причина. Можете ли да преговаряте за покриване на транспортните разходи? Или ваучери за храна? Преговорите само за един аспект могат бързо да се превърнат в игра с нулева сума.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама