Кралица Мери от Дания: От австралийски пъб до кралското семейство


Кралица Мери от Дания: От австралийски пъб до кралското семейство
Снимка: Getty Images

51-годишната Мери стана кралица на Дания преди няколко дни след абдикацията на кралица Маргрете II. Принцеса Мери е сравнявана с принцесата на Уелс, Кейт Мидълтън, много пъти. Разбира се, и двете са фини, харизматични, с тъмни коси и очи, но също така идват от средната класа, отдадени са на семействата си и имат невероятен стил, предизвикващ завист у мнозина. И така, коя е тази безупречно изглеждаща жена, която е наричана „Мари, кралицата на Шотландия“ заради шотландския си произход?

Най-малката от четири деца, Мери Елизабет е родена в Хобарт, Тасмания на 5 февруари 1972 г. Нейните родители, Джон Далглиш и покойната Хенриета Доналдсън, са били горди шотландски академици, базирани в Източен Лотиан, преди да се преместят в Тасмания през 1963 г. През годините Мери е направила пределно ясен афинитета си към земята на своите родители и прадеди – дори официалният ѝ герб ( създаден, когато се омъжи за Фредерик през 2004) включва хералдическите символи на Шотландия и клана Макдоналд.

Вижте още: 6 скандала, разтресли британската монархия (ВИДЕО)

Знае се, че престолонаследникът принц Фредерик се е срещнал с тогавашната Мери Доналдсън в пъб в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 г. Мери работила в рекламата, а Фредерик бил там, за да подкрепи датския ветроходен отбор. Прехвърчали искри и след размяната на телефонни номера, започнали връзка от разстояние. През 2003 г. Фредерик предложил брак с изумрудено шлифован диамант в дизайн, който отразявал датското знаме.

Милиони гледаха как двойката се ожени през 2004 г., когато Мери, вече владееща датски, обра овациите в класическа рокля от слонова кост от датския дизайнер Уфе Франк и воал с историческа стойност. Всъщност, кралица Мери била първият и единствен човек, който не е роден в семейството, но е носил историческия воал.

Подобно на кралица Маргрете, принцеса Мери е популярна –85% от датчаните изразили одобрението си. Тя се смята за национално богатство – покойният Карл Лагерфелд каза за нея: „Кейт е като по-малка сестра на Мери, която е едновременно красива и елегантна.“ Балансът между „скандинавския минимализъм и австралийската бохема“ в избора на гардероба на Мери е наистина впечатляващ!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама