Лилиан Бланд: Първата жена, конструирала самолет съвсем сама


Лилиан Бланд: Първата жена, конструирала самолет съвсем сама
Снимка: Instagram

В епоха, която задушавала жените, Лилиан Бланд пламтяла с жизнена сила, която се противопоставяла на всички конвенции, включително гравитацията. Всъщност, Бланд е включена в нова изложба на National Museums NI в Белфаст, Северна Ирландия, посветена на хората, направили глобално въздействие.

„Едва през последните години нейната история оживя“, казва Клеър Аблет, кураторът. "Тя не се съобразявала с правилата от епохата на Едуард и не е позволявала ограниченията върху нейната женственост да я спрат по какъвто и да е начин. Лилиан е много вдъхновяваща и не само за млади момичета и жени, а за всеки."

Бланд е роден през 1878 в Кент, част от англо-ирландското благородство. Дамите от едуардианското общество водели „празен живот, пълен с празни приказки“, смятала тя. Може би малко сурова присъда, но Бланд предпочитала дивия, скъпоценен и опасен живот.

Тя ходила на лов и стрелба и яздила коне като мъж, отхвърляйки страничното седло. Работила като фотограф в пресата, пушила, носела панталони и гащеризон, карала колело, преподавала жиу-джицу и отворила автокъща. След като майка ѝ починала, тя напуснала Англия и заедно с баща си се преместили в Кармъни, Ирландия.

Интересът ѝ към летенето бил предизвикан от авиационните подвизи на Луи Блерио във Франция. По време на авиошоу тя си водила бележки– мъжете предполагали, че е секретарка. Но когато се прибрала вкъщи, проектирала и построила планер. Тя купила двигател в Англия, използвайки железниците, за да го докара обратно в Северна Ирландия, и построила „Mayfly“.

След като се твърди, че е използвала тромпета на леля си, за да налее гориво в двигателя, тя направила първия си полет – по-малко от 2 км – на 31 август 1910 г. Казват, че гледката на бик в полето отдолу я е насърчила да остане във въздуха.

След като доказала уменията си на конструктор на самолети и продавач на автомобили Ford, тя се омъжила за братовчед си Чарлз Бланд и емигрирала в канадската пустош през 1912 г.

Единственото им дете, Патриша, умира от тетанус на 16-годишна възраст. Бланд се завръща в Англия и живее в Корнуол до смъртта си. Прякорът ѝ „летящата феминистка“ идва по-късно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама