Любовни хроники: Фани и Чавдар Мутафови


Любовни хроники: Фани и Чавдар Мутафови
Снимка: Facebook

Фани Попова-Мутафова е една емблематична личност на българската литературна сцена, която, уви, не е позната на днешното младо поколение. Нейната кариера е белязана от възходи и падения, най-вече заради социалистическия режим, но това по никакъв начин не умаловажава приноса ѝ към родната литература.

Освен с дарба към писането, нейните съвременници я описват и като много красива дама - слаба и винаги елегантна. На свой ред Фани никога не е крила слабостта си към хубавите парфюми и лилавите дрехи.

За любовта ѝ с Чавдар Мутафов

За късмет на възвишената интелектуалка, родена със сребърна лъжичка в устата, тя успява да се омъжи за голямата си детска любов!

Когато се запознават, Чавдар Мутафов, по-голям от нея с цели 13 години, вече е натрупал зад гърба си солиден житейски опит - учил е инжинерство в Мюнхен, участвал е в балканските войни и е издал цели две книги!

Вижте още: Любовни хроники: Марта Гелхорн и Ърнест Хемингуей

Макар и двамата да са родом от Севлиево, Чавдар и Фани се запознават в София, а после съдбата ги отвежда в Мюнхен, докато не се ражда синът им Добри. Цялото семейство се прибира в България за постоянно.

Любовта им е голяма, изключение дори за онези години, раздирани от любовни драми, триъгълници и раздели! Спазват обета си за вярност през целия си живот – той я обожава и боготвори литературния ѝ талант, докато Фани твърди, че тайната на успешния брак е непрекъснато да се преоткриват съпрузите.

След 9-ти септември за двамата идват много унизителни моменти, защото и двамата са членове на „Българска орда“ – заклет шовинистичен кръг. Фани и Чавдар са усвоили много от похватите на нацизма по време на живота си в Мюнхен, а убежденията им са хитлеристки, заради което Чавдар е отведен в лагер, а Фани в затвор.

Когато излиза от затвора, писателката остава сама и без никакви средства. Гори книгите си, за да се стопли. Властта не я оставя на мира – не само с директни издевателства, но и с множеството слухове, които се пускат за нея.

Западни издателства търсят Съюза на писателите, за да установят контакт с нея – искат да преведат нейни книги. Отговорът на ЦК на БКП на въпроса на писателите какво да правят, е кратък: „Кажете им, че е умряла”.

В годините на пълното ѝ отхвърляне тя се прехранва като редактор и преводач. Нейно дело са много от преводите на италианска литература на български език.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама