Любовни хроники: Пол Нюман и Джоан Удуърд - златната двойка на Холивуд


Любовни хроники: Пол Нюман и Джоан Удуърд - златната двойка на Холивуд
Снимка: Getty Images

В Лос Анджелис, известен с бурни афери, чести разбити сърца и драматични разводи, 50-годишният брак на Джоан Удуърд и Пол Нюман е холивудска легенда. Партньори в работата, в любовта и в живота до смъртта му през 2008 г., романът им е прочут със своята дълбочина, искреност и интензивност. Дуото дори имало легло в дома си в Бевърли Хилс, подходящо наречено "Fuck Hut".

Началото на връзката им

Разбира се, в началото на връзката им е имало много холивудска драма. Когато се запознават през 1953 г. като дубльори в бродуейската пиеса "Пикник", Нюман е женен с три деца, докато Удуърд излиза с хора като Гор Видал и Марлон Брандо. Все пак привличането между тях расте, докато изграждат приятелството си. През 1957 г. двамата участват във филма "Дългото горещо лято", по времето, когато лентата тръгва в кината през 1958 г., те вече са женени.

"Джоан роди сексуално създание. Аз съм просто създание на нейното изобретение", пише Нюман в посмъртно публикуваните си мемоари, базирани отчасти на интервюта, които е провел с приятеля си и сценарист Стюарт Стърн. (Преписите се смятаха за изгубени, докато не бяха открити в шкаф в къщата на двойката. Те бяха публикувани през 2022 г., в съответствие с ред в завещанието на Нюман, който позволил на децата му да публикуват биографията му.)

"Имаше спойка, която ни държеше заедно тогава и през останалата част от живота ни заедно. И това лепило беше следното: всичко изглеждаше възможно. Доброто, лошото и прекрасното."

Пол Нюман, цитиран в "Необикновеният живот на един обикновен човек"

Вижте още: Любовни хроники: Скандалният брак на Оскар Уайлд и Констанс Лойд

Брак и деца

Удуърд печели "Оскар" за най-добра актриса същата година, когато се женят, и когато двойката достига 30-те си години, кариерите им се пресичат и звездата на Нюман изгрява метеорично.

Те имат три дъщери – Нел, Мелиса и Клеа – между 1959 и 1965 г., период от време, в който тя се появява в седем филма, включително адаптация на романа на Уилям Фокнър "Шумът и яростта", а той в тринадесет, включително такива като "The Hustler" и "Hud", които биха го изстреляли в безсмъртието.

Страстите им

Тяхното сътрудничество никога не стихва. Удуърд участва в режисьорския дебют на Нюман,"Рейчъл, Рейчъл" от 1968 г. – и печели номинация за "Оскар" за него. Двойката продължава да работи заедно професионално шест поредни десетилетия. Те споделят много други неща, разбира се, като страст към гражданските права и ревност към либералната политика – писма и спомени от президентите Клинтън и Картър са в изобилие сред колекцията им.

Автомобилните състезания обаче са запазени само за актьора. Нюман е силно повлиян от състезателния дух през 40-те си години – по ирония на съдбата, докато работи върху филм за шофьор на състезателна кола, в който Удуърд играе неговата разочарована съпруга. Той продължава да шофира десетилетия, участвайки в 24-те часа на Льо Ман и много други състезания.

Вижте още: Любовни хроники: Славната и отровна история на Салвадор Дали и Гала

Тяхната филантропия е легендарна. The Economist пише в своя некролог, че Нюман е "най-щедрият човек, съотнесен към доходите си, в историята на Съединените щати през 20-ти век". Както каза Нюман в мемоарите си: "Най-лесното нещо, което мога да направя, честно казано, е да раздам пари".

И докато техният 50-годишен брак дълго време е обект на обществено внимание – в интервю от 1998 г. с Лари Кинг, Нюман приписва дълголетието им на комбинация от "похот и уважение, търпение и решителност" – невъзможно е да се отрече чистотата на любовта и дух, който ги държи заедно през всичко това.

"Това, което най-накрая остава, е, ако можете да накарате някого да се смее", каза веднъж Удуърд пред Today. "И той със сигурност ме кара да се смея."

Вижте още: Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама