Любовни хроники: Пол Нюман и Джоан Удуърд - златната двойка на Холивуд


Любовни хроники: Пол Нюман и Джоан Удуърд - златната двойка на Холивуд
Снимка: Getty Images

В Лос Анджелис, известен с бурни афери, чести разбити сърца и драматични разводи, 50-годишният брак на Джоан Удуърд и Пол Нюман е холивудска легенда. Партньори в работата, в любовта и в живота до смъртта му през 2008 г., романът им е прочут със своята дълбочина, искреност и интензивност. Дуото дори имало легло в дома си в Бевърли Хилс, подходящо наречено "Fuck Hut".

Началото на връзката им

Разбира се, в началото на връзката им е имало много холивудска драма. Когато се запознават през 1953 г. като дубльори в бродуейската пиеса "Пикник", Нюман е женен с три деца, докато Удуърд излиза с хора като Гор Видал и Марлон Брандо. Все пак привличането между тях расте, докато изграждат приятелството си. През 1957 г. двамата участват във филма "Дългото горещо лято", по времето, когато лентата тръгва в кината през 1958 г., те вече са женени.

"Джоан роди сексуално създание. Аз съм просто създание на нейното изобретение", пише Нюман в посмъртно публикуваните си мемоари, базирани отчасти на интервюта, които е провел с приятеля си и сценарист Стюарт Стърн. (Преписите се смятаха за изгубени, докато не бяха открити в шкаф в къщата на двойката. Те бяха публикувани през 2022 г., в съответствие с ред в завещанието на Нюман, който позволил на децата му да публикуват биографията му.)

"Имаше спойка, която ни държеше заедно тогава и през останалата част от живота ни заедно. И това лепило беше следното: всичко изглеждаше възможно. Доброто, лошото и прекрасното."

Пол Нюман, цитиран в "Необикновеният живот на един обикновен човек"

Вижте още: Любовни хроники: Скандалният брак на Оскар Уайлд и Констанс Лойд

Брак и деца

Удуърд печели "Оскар" за най-добра актриса същата година, когато се женят, и когато двойката достига 30-те си години, кариерите им се пресичат и звездата на Нюман изгрява метеорично.

Те имат три дъщери – Нел, Мелиса и Клеа – между 1959 и 1965 г., период от време, в който тя се появява в седем филма, включително адаптация на романа на Уилям Фокнър "Шумът и яростта", а той в тринадесет, включително такива като "The Hustler" и "Hud", които биха го изстреляли в безсмъртието.

Страстите им

Тяхното сътрудничество никога не стихва. Удуърд участва в режисьорския дебют на Нюман,"Рейчъл, Рейчъл" от 1968 г. – и печели номинация за "Оскар" за него. Двойката продължава да работи заедно професионално шест поредни десетилетия. Те споделят много други неща, разбира се, като страст към гражданските права и ревност към либералната политика – писма и спомени от президентите Клинтън и Картър са в изобилие сред колекцията им.

Автомобилните състезания обаче са запазени само за актьора. Нюман е силно повлиян от състезателния дух през 40-те си години – по ирония на съдбата, докато работи върху филм за шофьор на състезателна кола, в който Удуърд играе неговата разочарована съпруга. Той продължава да шофира десетилетия, участвайки в 24-те часа на Льо Ман и много други състезания.

Вижте още: Любовни хроники: Славната и отровна история на Салвадор Дали и Гала

Тяхната филантропия е легендарна. The Economist пише в своя некролог, че Нюман е "най-щедрият човек, съотнесен към доходите си, в историята на Съединените щати през 20-ти век". Както каза Нюман в мемоарите си: "Най-лесното нещо, което мога да направя, честно казано, е да раздам пари".

И докато техният 50-годишен брак дълго време е обект на обществено внимание – в интервю от 1998 г. с Лари Кинг, Нюман приписва дълголетието им на комбинация от "похот и уважение, търпение и решителност" – невъзможно е да се отрече чистотата на любовта и дух, който ги държи заедно през всичко това.

"Това, което най-накрая остава, е, ако можете да накарате някого да се смее", каза веднъж Удуърд пред Today. "И той със сигурност ме кара да се смея."

Вижте още: Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама