Любовни хроники: Скандалният брак на Оскар Уайлд и Констанс Лойд


Любовни хроники: Скандалният брак на Оскар Уайлд и Констанс Лойд

В края на 19 век Лондон е град, в който социалният прогрес, изкуството, човешката свобода и еманципацията на жените се гледат с голямо одобрение. Голям брой креативни хора се събират около социалната група "Естетика", която се застъпва за премахването на ограничителната викторианска мода, сред които е и Констанс Лойд – млада жена със свободен и забавен дух. В галерия "Grosvenor" Констанс се запознава с изгряваща литературна звезда, критик, поет и плейбой – Оскар Уайлд.

Вижте още: Любовни хроники: Първата “Мис България” Люба Йоцова и Васил Веселинов

Благодарение на щедрия доход, който получава от имението на дядо си, Констанс може да си позволи лукса да се омъжи по любов и страст, без да се тревожи за финансовата сигурност. През есента на 1880 г. 21-годишната Констанс изпраща писмо до брат си, в което казва, че "търси нещо специално в живота, защото не иска нейното вечно сънуване да стане нездравословно".

Констанс Лойд дори не подозира колко скъпо ще плати за любовта си с Оскар Уайлд.

Намек за конфликта между нея и етичните принципи на Оскар Уайлд се откриват в ранната кореспонденция на младата двойка, където Констанс критикува възгледите му за изкуството с думите: "Страхувам се, че не съм съгласна с вашето мнение за изкуството, което не може да бъде перфектно без перфектен морал, докато вие твърдите, че това са различни и разделими неща".

Времената, в които са живели, са донесли много промени и напредък в правата на човека, особено след приемането на Закона за имуществото на омъжените жени, приет през 1882 г., който дава на британските жени правото да се разпореждат и търгуват със своята собственост, да вземат заеми от свое име и да образува съдебни дела. Консервативните англичани обаче не били подготвени за скандала, който Оскар Уайлд скоро щеше да им създаде. След като се жени за Уайлд през 1884 г., Констанс наистина се радва на любовта и вниманието, които получава от очарователния поет, който владее думите. Писмата ѝ свидетелстват за това.

"Как да отговоря на писмата ти, те са твърде красиви за думите, които знам. Мога само да те сънувам по цял ден... Няма нищо друго освен любов към теб в очите ми."

Вижте още: Любовни хроники: Елинор Рузвелт и Лорена Хикок (ВИДЕО)

Брак и разочарование

Веднага след сватбата им Оскар Уайлд и Констанс се сдобиват с двама породени сина - Кирил и Вивиан, но щастливият образ, който се представя на обществеността, все повече се превръща в образ на лична тъга и недоволство и от двете страни. В писмо до приятел Уайлд разкрива чувствата си, където става ясно, че той не вижда задоволяването на емоционалните си нужди в брака си с Констанс.

"Има романтични спомени и желание за романтика - но това е всичко. Нашите моменти на екстаз са само сянка на това, което някога сме чувствали или ще почувстваме един ден... Понякога ми се струва, че животът на един артист е дълго и самотно самоубийство и съжалявам за това."

Макар и емоционално отдалечени, Оскар и Констанс успяват за известно време да запазят илюзията за хармонична двойка в лондонското висше общество. Тя става социално активна като най-гласовият защитник на модната реформа и фигурира като собственик на модно списание. 

Драматични текстове, които изпълват театрите в Лондон, и забавният му характер правят Оскар Уайлд любим викториански писател, макар че нарича съгражданите си "красиви идиоти и гениални луди".

"Искам да опитам всички плодове на световната градина!"

Лондончани обаче не могат да преглътнат, че бащата на двама сина влиза в интимна връзка с младия лорд Алфред Дъглас, горещ почитател на романа му "Портретът на Дориан Грей".

Тази връзка отваря нова глава в живота на Оскар Уайлд, пропита с перверзии. Влиятелното семейство Дъглас се опита по всякакъв начин да предотврати тези отношения, за които обвиняват известния писател. През 1895 г. заради "чудовищното си поведение" Уайлд е осъден на две години принудителен труд, а от лондонската общественост - на доживотна дисквалификация. Предсказанията му от младостта, когато заявява: „Абсолютно съм сигурен, че ще бъда известен или поне скандален“, се сбъдват буквално.

Вижте още: Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита

Констанс напуска страната, когато Оскар попада в затвора и временно се премества в Швейцария, променяйки фамилните имена на себе си и на синовете си. Тя посещава само веднъж в затвора Оскар Уайлд, за да му съобщи новината за смъртта на майка му и да го накара да се откаже от всички родителски права над децата. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама