Мими Балканска: Оперетната легенда с още по-славен любовен живот


Мими Балканска: Оперетната легенда с още по-славен любовен живот
Снимка: Facebook

Мими Балканска е име, превърнало се в легенда за българската оперна и оперетна сцена. Родена е на 22 юли 1902 година в Русе. През 1907 семейството ѝ се преместило в София. Учила е пиано и пеене, специализирала е в Берлин и Виена. Участвала е в основаването на Кооперативния театър - с гастроли в Турция и Югославия, и на Художествения оперен театър в София. Била е в трупата на Народната оперета и Държавния музикален театър в София.

Колкото и забележителна да е певческата ѝ кариера, Мими Балканска е доста известна и с любовните си подвизи. Тя се е омъжвала два пъти, имала е безброй увлечения, но среща любовта на живота си, когато е на 51 години.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: ГЕО МИЛЕВ И МИЛИЦА КЕРАНОВА

Банкери и президенти падат в краката ѝ, покосени от божествения ѝ глас и ненадминатата ѝ красота. Богаташ ѝ осигурява просторен апартамент на ул. „11 август” – в центъра на столицата. Всяка сутрин обожател ѝ оставя пачка пари до вазата с рози.

Артистичното откритие в лицето на Мими, по което цяла София полудява, размазва надеждите на богатските синове по най-простия начин. На 17 години се омъжва за Иван Цачев – певец, красавец, рус, със сини очи. Не понася Германия, където той я зове. Развежда се с избраника си само след няколко месеца семеен живот и това повод на нова лавина от слухове.

Следващият ѝ брак не закъснява. Късметлията този път бил д-р Кирил Марков. Галантният сваляч постигнал целта си, столицата тръпнела в очакване, но уви, бракът се оказал само част от природата на доктора, който бил професионален „кръшкач“. Изневерите започнали броени дни след сватбата, а Кирил се оправдавал „Аз съм болен донжуан“.

Мими далеч не потънала в скръб след разпада на втория си брак. Напротив, дендита я водели на почивки в Европа, щедро я спонсорирали. Дори плейбоят принц Кирил хвърлил око на оперетната звезда. Но съдбата ѝ била предначертала съвсем различна съдба.

Мими Балканска среща любовта на 51 години, при това в лицето на 25 години по-младия актьор Тодор Младенов. Младежът я причаквал след представление и ѝ паднал на колене, обяснявайки ѝ се в любов. Признанието му я смаяло - влюбен бил в нея още от ученик, когато за първи път я гледал в „Царицата на чардаша“. Единствената причина да стане артист била тя - за да можело някога да се срещнат. „Ако не отвърнете на чувствата ми, ще напусна София и от мъка ще стана учител в затънтено село.“

 

Мими и Тодор се радват на 16 години щастлив брак. Той умира в ръцете ѝ от рак. В спомените си тя ще отбелязва, че с този мъж за първи път изпитала истинска любов. Той е предан, заедно репетиратли посрещали колеги и правели соарета до ранни зори, когато Тодор Младенов започвал да мие камарите от чинии и чаши. Не давал на любимата да се докосне до мръсните чаши, защото тя била богиня. И така, до заветна възраст Мими нямала нито една измита чиния!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама