Любовни хроники: Гео Милев и Милица Керанова


Любовни хроники: Гео Милев и Милица Керанова
Снимка: Instagram

Всички сме учили поемата „Септември” на Гео Милев. Още по-добре пък знаем „Зайченцето бяло” на Леда Милева. Какво обаче е свързващото „звено” между Гео и Леда? Милица Керанова – любимата съпруга на Гео и майка на Леда.

Милица Димова Керанова е родена на 23 март 1891 г. в Брезник и е от добро потекло. Бащата на Мила е адвокат, лечител и съдия, с тънко чувство за хумор и вроден артистизъм. Майка ѝ Петя е завършила гимназия във Варна и държи децата ѝ да получат добро образование, затова заминава през 1909 година със сина си и дъщеря си за София, където и двамата стават актьори.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: СОФИЯ ЛОРЕН И КАРЛО ПОНТИ

Гео Милев пък е роден в град Раднево в семейство на учителя и журналист Мильо Касабов. По-късно баща му се премества в Стара Загора, където през 1907 г. основава книжарница и издателство.

Гео Милев учи в старозагорската гимназия. По-късно следва романска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и заминава в Лайпциг, за да продължи образованието си.

Бъдещата съпруга на Гео Милев също учи в Софийския университет и участва в оперна трупа заедно с Елисавета Багряна. През 1911 г. продължава образованието си в Сорбоната в Париж, където общува с поета Николай Лилиев, който я запознава с Гео Милев. Двамата млади интелектуалци имат едни и същи интереси, вълнуват се от театър, литература, политика, изобразително изкуство, музика.

В началото на 1918 г. Мила и Гео заминават заедно за Берлин, където Милев продължава лечението на окото си след войната, и заживяват без брак, отдадени на любовта си. Те обявяват връзката си по елегантен, но категоричен начин. Писмо от 25 декември 1917 г. до Лилиев е подписано със "Сърдечно те целуваме: Гео, Мила".

От баща си – корав патриархален тип, Милев се опитва да крие любовта си, докато намери начин да му поднесе по-деликатно, че е свързал живота си с 4 години по-голяма жена с „несериозна професия”. Но след почти инквизиторски разговор с Лилиев близките на Гео успяват да изтръгнат истината.

На 13 юни 1919 г. Гео и Мила стават семейство Милеви в Софийската епархия. Кумува им артистът от Народния театър Никола Икономов. Въпреки финансовите притеснения влюбените живеят в пълна хармония и гледат прекрасно двете си дъщери – Бистра и Леда. Четиричленно семейство живее в стая в центъра на София, разделена с параван. И точно в скромната си стаичка семейство Милеви са посрещали най-светлите умове на епохата.

На 14 май 1925 г. писателят е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва делото пред Апелативния съд, но на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно.

Дълги месеци Мила издирва съпруга си, лутайки се между скръбта и надеждата. Баща му също е сломен, но прехвърля отчаянието си върху снаха си, обвинявайки я, че не търси мъжа си достатъчно ревностно. Чак след време той осъзнава, че половинката на сина му продължава да го чака и да му е вярна. Мила Керанова умира през 1969 г. на 74 години, без да е поглеждала друг мъж след Гео Милев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама