Мора: Българската богиня на зимата


Мора: Българската богиня на зимата
Снимка: iStock/Guliver

Дъщерята на великата богиня Лада и нейният съпруг Сварог се превръща в онова, което древните славяни са разпознавали като покровителка на зимата, подземния свят и символ на задгробния живот. Тази богиня е позната във всички славянски страни, но с различни имена - Мажана в Полша, Марена в Русия, Мара в Украйна, Морана в Чехия, Хърватия и Сърбия и Мора в България.

В древността хората я почитали особено много на територията на Киевска Русия. Първоначално славата ѝ била на покровителка на домакините, плодородието и всички живи същества. С течение на времето образът ѝ се променя и Мора се трансформира в злия пратеник на повяхването (буквално и преносно), болестите и зимата. Трябва да се отбележи, че в много древни предания тя има спречквания с Перун, а понякога се присъединява към Велес в измамите и „пакостите”.

РЕЯ: МАЙКАТА НА ВСИЧКИ ГРЪЦКИ БОГОВЕ

В много руски легенди, останали живи и до днес, се споменава, че тяхната Марена живее в огледалния дворец, до който може да се стигне само през моста Калинов. Въпросният мост свързва двата бряга на реката с бездънна дълбочина, а дворецът е защитен от змии и известен като място за погребения.

В българската митология се споменава, че Баба Яга е една от трансформациите на Мора. Нашите предци изготвяли годишен ритуал за прогонване на Мора или иначе казано за сбогуване със зимата. Те създавали сламено изображение около метър високо, облечено в красиви дрехи с много декорации. Поставяли го под дървото, преплетено с панделки и цветя. Селяните започвали ритуала, прескачайки огромния огън и след празника изгаряли образа на Морена и хвърляли остатъците в реката. Това се е считал за акт на пречистване на земята и хората, тъй като чрез убийството и удавянето на Морена те прогонват болестите, неприятностите, зимата и всичко, което създава проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама