Памела Колман Смит: Създателката на таро картите


Памела Колман Смит: Създателката на таро картите
Снимка: Instagram

Трябва да признаем, че рядко пропускаме шанс да се задълбочим в окултните, фантасмагорични, отвъдни и призрачни аспекти на нашия свят. Обичаме да изследваме историята на изкуството, която предлага портал към по-тъмната страна на културата.

Такава необикновена жена ще ви представим и днес - Памела Колман Смит. Може да не разпознаете името ѝ, но със сигурност познавате нейното изкуство, вероятно сте взаимодействали с него, може дори да го притежавате.

Колман Смит създава таро колодата Rider-Waite, класическата колода, която се появява във всяко гадаене, телевизионно шоу, филм, фотосесия. Най-широко използваните карти таро и първите, които масово се продават на английски език, са именно тези, издадени за първи път през 1909 година.

МАТА ХАРИ: ТАНЦЬОРКА, ПРОСТИТУТКА ИЛИ ШПИОНИН

Памела е родена във Великобритания на 16 февруари 1878 г. Майка ѝ е била ямайка, баща ѝ -американец. Движейки се между Великобритания, САЩ и Ямайка, Памела често рисува картини на кораби, вълни и безкрайни сини простори. Известна като Пикси, Колман Смит има художествени влияния, които включват силно метафоричната философия на символистите, която ѝ служи добре при създаването на колода Таро.

На 28 години тя се обръща към фотографа Алфред Щиглиц, искайки нейните картини и рисунки да бъдат окачени в неговите „Малки галерии”, които до този момент са показвали само фотографии. Изложбата е открита през зимата на 1907 и картините се превръщат в най-популярния експонат в двугодишната история на галерията. Цялата работа на Колман Смит е продадена.

През 1909 г. ученият по окултизъм Артър Едуард Уейт плаща на Колман Смит фиксирана такса, за да илюстрира 78 карти на таро. Двамата се познават от „Златната зора” - западен мистически култ, на който и двамата принадлежат.

Колман Смит умира през 1951г в Корнуол, където живее в дом, купен с наследството от чичо ѝ. Причината, посочена в нейния смъртен акт, гласи, че е „неясна“. Нейни последователи вярват, че е изпаднала в твърде дълбок транс и не е могла да се върне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама