Мата Хари: Танцьорка, проститутка или шпионин


Мата Хари: Танцьорка, проститутка или шпионин
Снимка: Instagram

През последните 100 години Мата Хари е смятана за истинска фатална жена - съблазнителната, бляскава екзотична танцьорка, която шпионира за германците по време на Първата световна война и е причина за смъртта на хиляди войници. Тя завладява въображението на хората по света много след като среща злочестата си съдба.

Мата Хари, по име Маргарета Гертруида Маклауд, родена на 7 август 1876 година в Нидерландия, умира на 15 октомври 1917 година близо до Париж, Франция. Дъщеря на проспериращ шапкар, тя завършва учителски колеж в Лайден. След смъртта на майка си, Мата Хари и тримата ѝ братя са разделени и изпратени да живеят при различни роднини.

Още в ранна възраст Мата Хари решава, че сексуалността е нейният билет в живота. В средата на 90-те години на миналия век тя смело отговаря на обява във вестник – търси се булка за Рудолф Маклауд, плешив, мустакат военен капитан. Тя изпраща поразителна снимка на себе си - разголена, с гарванова коса и маслинена кожа. Въпреки 21-годишната разлика във възрастта, те се женят на 11 юли 1895 година, когато Мата Хари е просто срамежлива 19-годишна красавица. По време на техния 9-годишен брачен живот, помрачен от тежкото пиене и честите пристъпи на ревност, Мата Хари ражда две деца, дъщеря и син. От 1897 до 1902 година те живеят в Ява и Суматра. Синът на двойката умира през 1899 година, след като прислужницата го отравя.

ХЕЛЪН ХЕЙС: ПЪРВАТА ДАМА НА АМЕРИКАНСКИЯ ТЕАТЪР

Двойката се връща в Европа, но по-късно се разделя и тогава Мата Хари започва да танцува професионално в Париж през 1905 г. под името Лейди Маклауд. Скоро след това започва да се подвизава като Мата Хари, малайски израз, който означава „окото на деня“. Висока, изключително привлекателна и повърхностно запозната с източноиндийските танци, Мата Хари постигна незабавен успех.

Париж през 1905 година е идеалното време за екзотичния външен вид на Мата Хари и „храмовия танц“, който тя създава въз основа на културна и религиозна символика, заимствана от Индия. С характерна увереност тя просто грабва момента.

В рамките на няколко години обаче популярността на Мата Хари избледнява. Тя допълва доходите си, като съблазнява правителствени и военни мъже. Сексът се превръща в строго финансова практичност за нея. Въпреки нарастващото напрежение в Европа в годините, предхождащи Първата световна война, Мата Хари не познава граници със своите любовници, сред които германски офицери.

40-годишната красавица се влюбва в 21-годишния руски капитан Владимир Маслов през 1916. По време на ухажването им, Маслов е изпратен на фронта, където остава сляп с едното око. Решена да спечели пари, за да го подкрепи, Мата Хари приема доходоносна задача от Жорж Ладу, капитан на армията, да шпионира за Франция.

Планът ѝ обаче не сработва. Някои историци смятат, че германците подозират, че Мата Хари е френска шпионка и впоследствие я хващат, като умишлено изпращат фалшиви съобщения. Други, разбира се, смятат, че тя всъщност е била германски двоен агент. Във всеки случай френските власти арестуват Мата Хари за шпионаж в Париж на 13 февруари 1917 г. Те я хвърлят в килия, пълна с плъхове, в затвора Сен-Лазар, където ѝ е позволено да се вижда само с възрастния си адвокат, който случайно е и бивш любовник.

Мата Хари е екзекутирана на 15 октомври 1917 г. Облечена в синьо палто, подчертано с шапка, тя пристига на екзекуцията в Париж с министър и две монахини и след като се сбогува, тръгва бързо към определеното място. След това се обръща към стрелковия отряд, махва с ръка и изпраща целувка на войниците. И тогава избухват изстрелите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама