Мери Беван: Най-грозната жена, превърнала се в шут заради децата си


Мери Беван: Най-грозната жена, превърнала се в шут заради децата си
Снимка: Getty Images

Животът на Мери Беван е бил съвсем обикновен. Родена е в Лондон в голямо и доста бедно семейство. Налага ѝ се да започне работа много рано и става медицинска сестра в болница. Всъщност, тя е много привлекателна дама, която мечтае да има голямо семейство. Мечтата ѝ се сбъдва, когато на 29 години тя се омъжва за Томас Беван и ражда 4 деца.

По-късно Мери започва да има здравословни проблеми - страда от мигрена и болки в мускулите и ставите. Лекарите не могат да разберат какво става. С течение на времето Мери започва да страда и от друг симптом – анормален растеж на лицето и изкривяване, което води до нейния необичаен, доста мъжки, вид.

МАТА ХАРИ: ТАНЦЬОРКА, ПРОСТИТУТКА ИЛИ ШПИОНИН

Това заболяване се нарича акромегалия и е причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата (доброкачествен хипофизен тумор). Води до увеличаване на костите, вътрешните органи и меките тъкани. Заболяването често е придружено от главоболие и мускулни болки. Днес лекарите могат успешно да излекуват това заболяване, но в началото на 20-ти век Мери се озовава в отчайващо положение. Всеки ден тя вижда как красотата ѝ избледнява.

Г -н Беван винаги е подкрепял жена си, дори и в тези тежки времена, но съдбата има други планове. След 11 години брак той умира, а Мери остава вдовица с 4 деца и почти без пари. След смъртта на съпруга си, Мери приема всяка работа, която може да намери, за да изхрани и да се грижи за децата си. Но хората не я приемат заради външния ѝ вид, така че всеки работен ден е предизвикателство.

Нещата стават все по-лоши, докато Мери не разбира, че има конкурс, наречен „Най-грозната жена в света“. Затова тя решава да участва в него, тъй като наградата е наистина голяма сума пари. Тя успява да спечели конкурса, но вестниците започват да пишат неприятни статии за нея.

Мери постига невъзможното и успява да превърна положението си в стабилен доход. През 1920 г тя е поканена да работи в САЩ, появявайки се в шоуто Dreamland на Кони Айланд. Тя участва в редица „изложения”, където демонстрира външния си вид.

В тези предавания има и други хора с необичайни черти – жена с брада, джуджета, гиганти и сиамски близнаци. Всички имат една цел - да разсмиват хората или да ги плашат. Публиката наистина харесва тези жестоки шоута и Мери е една от най-популярните актриси в своята категория. Но тя преодолява всичките предизвикателства в името на децата си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама