Паулина Порижкова: Сензанция от 80-те, бездомна майка и днес отново на върха


Паулина Порижкова: Сензанция от 80-те, бездомна майка и днес отново на върха
Снимка: Getty Images

Паулина Порижкова е родена през 1965 г. в Чехословакия и е един от най-известните европейски модели на всички времена. Порижкова е муза на песните "Friends of P" на The Rentals, "Paulina" от едноименния първи албум на No Doubt и "Dear Paulina", написана и изпълнена за филма "Thursday", в който тя участва.

АМИНА МУАДИ: РУМЪНКАТА, КОЯТО ЗАВЛАДЯ МОДНИЯ СВЯТ

Родена в Простейов, Чехословакия, Порижкова е малка, когато родителите ѝ избягали в Лунд, Швеция, за да се спасят от инвазията на Варшавския договор през 1968 г. Оставена е на грижите на баба си. Чехословашките власти не позволили на родителите ѝ да я вземат и последвалата битка била широко разгласена в шведската преса.

След неуспешен опит за спасяване, при който бременната ѝ майка била задържана от националната полиция и след това поставена под домашен арест, международният политически натиск, воден от Улоф Палме, накарал комунистическото правителство да позволи на семейство Порижек да се събере отново след седем години. Порижкова взела шведско гражданство. Малко след това баща ѝ напуснал семейството и прекратил връзка с децата си.

Това оставилo майката на Паулина на ръба на бедността, тъй като тя сама финансирала медицинското си образование, а Паулина и брат ѝ Яхим се грижели сами за себе си, като понякога им се налагало да крадат хляб, за да имат нещо за ядене. Паулина мразила живота си в Швеция, тъй като била тормозена заради бежанския си статут и бедния лайфстайл.

Порижкова решила да помогне на своя приятелка, която искала да стане известен фотограф. Тя позирала пред обектива ѝ, а приятелката ѝ изпратила кадрите в агенция Elite през 1980 година, надявайки се да забележат собствените ѝ фотографски умения. Но шефът на Elite, Джон Казабланкас, забелязал физическата красота и потенциала на Порижкова, а не уменията на приятелката ѝ. Предложил ѝ билет за Париж.

Тя бързо се издигнала до топ модел в Париж в началото на 80-те години, а славата ѝ се разпространила и в Съединените щати, когато позирала за Sports Illustrated. През август 1987 се появила на корицата на Playboy облечена, за да участва в календар за бански костюми.

Порижкова е избирана два пъти от People за една от 50-те най-красиви хора в света, а през 1990 и 1992 г. Harper's Bazaar я обявява за една от 10-те най-красиви жени. През 1988 Порижкова влиза в историята с най-високоплатения договор с Estée Lauder cosmetics за 6 милиона долара.

На 23 август 1989 г. Порижкова се омъжва за Рик Окасек, вокалист на рок групата The Cars. Те се срещнали за първи път през 1984 по време на снимките на музикалния видеоклип на The Cars "Drive", в който тя участва. Порижкова била на 19 години, а Окасек вече бил женен по това време, но бързо се развел.

Двойката има две деца, Джонатан Рейвън Окасек, роден на 4 ноември 1993, и Оливър Орион Окасек, роден на 23 май 1998 Макар че отношенията им за 28-те години, в които са заедно, не винаги са вървели по мед и масло, Порижкова приема тежко смъртта на бившия си мъж, за когото до последно се грижела. Но не това е най-големият шок за нея. Ден след смъртта на Рик, тя научава от бизнес мениджъра на Окасек, че няколко седмици преди да почине той е изключил нея и синовете им от завещанието си и наследствените права върху музиката му, което в битов смисъл означава, че цялото семейство остава на улицата, а достъпът до общите им сметки е отрязан. Паулина нямала никакви пари, тъй като и нейните спестявания били във въпросните сметки. Буквално е разчитала на приятели за храна и подслон, докато си стъпи на краката.

Като ветеран на модните подиуми и под влиянието на новата вълна за неостаряващите красавици от близкото минало, Паулина намира източник на доходи чрез кампании за реално представяне на 50-годишните жени, които не са вложили стотици хиляди долари в запазване на младостта си. Тя говори свободно за грижата за зряла кожа, оставя косата си да побелее и не крие, че се чувства секси, независимо че с възрастта и внуците си не влиза в широките представи за секс бомба.

Паулина Порижкова направи своя дебют в TikTok със закачливо видео как танцува по бански. Състоянието на Паулина Порижкова към 2021 е 10 милиона долара, които тя е натрупала благодарение на своята актьорска и моделска кариера. Наскоро Паулина се премести в нов дом в Манхатън и разкри за живота си в публикация в Instagram.

"Не съм живяла сама от 37 години. Всъщност, никога не съм била сама, защото в Швеция отглеждах малкия си брат, с който делихме легло. Това е първият път в живота ми, в който съм наистина сама. Понякога е овластяващо. Да, мога да изградя свои неща, да, аз съм силна жена, която не се нуждае от никого. Свободна съм да правя собствен избор! Но в други дни е самотно. Човек може да стане доста добър в това да мие чинии и да плаче."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама