Сара Бъртън: Тихата сила, която вдъхна нежност на Alexander McQueen


Сара Бъртън: Тихата сила, която вдъхна нежност на Alexander McQueen
Снимка: Getty Images

Като креативен директор на Alexander McQueen в продължение на почти 10 години, дизайнерката Сара Бъртън има много важни етапи в кариерата си. Поемайки управлението на марката през 2010 след смъртта на Маккуин, Бъртън влива собствената си женствена и артистична визия с острия стил на Маккуин, продължавайки наследството на покойния дизайнер по начин, който е уважаван от голяма част от индустрията.

Вижте още: Ето кои дизайнери бяха отличени на Британските модни награди (СНИМКИ)

Бъртън спечели изключително много похвали през времето си в модната индустрия. През юни тя ще бъде носител на международната награда на Съвета на модните дизайнери на Америка, създадена от Валентино Гаравани и Джанкарло Джамети.

От многобройните ѝ отличия до дизайна на сватбената рокля на Кейт Мидълтън през 2011, днес ще ви представим всичко, което трябва да знаете за бившия творческия директор на Alexander McQueen Сара Бъртън.

Бъртън е родена през 1974 в Макълсфийлд, Чешир, и е едно от петте деца на Антъни и Даяна Хърд. Тя посещава Манчестърската политехника, за да завърши основен курс, преди да се премести в Лондон, за да учи печатна мода в Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон.

По време на обучението си в Central Saint Martins, нейният учител Саймън Унглес, приятел на Лий Маккуин, предложил Бъртън да бъде интервюирана за стаж от една година в Alexander McQueen. Бъртън се присъединила към екипа на McQueen през 1996 г и впоследствие се върнала след дипломирането си. Тя била назначена за ръководител на дамското облекло през 2000 и бързо се превърнала в дясна ръка на Маккуин до смъртта му през февруари 2010 г.

Вижте още: Стил срещу мода: 5 неща, които заможните жени никога не носят

След този превратен момент Бъртън е назначена за творчески директор на къщата. Тя представя първата си колекция без покойния дизайнер през сезон пролет/лято 2011 и била силно аплодирана за начина, по който вдъхнала женственост в класическата естетика на Маккуин.

Най-запомнящият се моден момент на Сара дошъл през 2011, когато тя създала сватбените рокли за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Първата рокля на Мидълтън е проектирана с корсаж в цвят слонова кост, дантела и „разливаща се“ сатенена пола и шлейф. За вечерния прием Мидълтън се преоблече в друг дизайн на Бъртън - сатенена рокля със сладко деколте и колан с мъниста.

Дизайнерката създала и роклята за сестрата на Мидълтън, Пипа Мидълтън, която беше прилепнала рокля с деколте.

След кралската сватба Бъртън получи наградата за дизайнер на годината през 2011 на Британските модни награди. На следващата година Бъртън е удостоена с почетна докторска степен от Университета по изкуства в Сан Франциско. Сантиментален момент, защото получава степента от бившия си преподавател от Central Saint Martins, Саймън Унглес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама