Вероника Логинова: Рускинята, заплашена от 6 години затвор заради Instagram


Вероника Логинова: Рускинята, заплашена от 6 години затвор заради Instagram
Снимка: Instagram

Още през март месец в Русия беше забранено използването на социални мрежи, което предизвика мощен отзвук. Хиляди инфлуесъри загубиха работата си, други емигрираха, а трети не приеха забраната сериозно.

18-годишната руска инфлуенсърка Вероника Логинова може да бъде изправена пред 6 години затвор за използване на Instagram, предаде Insider. Тя публикува изявление в приложението в сряда, където има 556 000 последователи, като казва, че майка ѝ ѝ се е обадила през август, защото полицията се е появила в семейния дом. Младото момиче приложи и снимки на писмо, което е получила от руската прокуратура.

Вижте още: Негзия: Иранската красавица, бита с камшик и избягала в Париж

Логинова посочва в публикацията, че двама мъже са се появили със служебна бележка, която я заплашва със затвор за използване на Instagram. Като причина е посочено, че тя привлича твърде много внимание.

Това е първият случай на човек в Русия, преследван за използване на Instagram, който е забранен заедно с Facebook в страната от март като „екстремистки“, според Roskomsvoboda - руска група за цифрови права, която се бори с интернет цензурата.

Писмото е изпратено от Междурайонната прокуратура в Кунцево, съобщи Roskomsvoboda, обвинявайки Логинова в извършване на „действия за привличане на потребители в социалните мрежи Facebook и Instagram“. В случай, че продължи да публикува там „може да се счита за форма на участие в дейност на екстремистка организация“.

Към обвиненията Логинова написа "Вие сериозно ли? Аз? 18-годишно момиче и моден блогър?" Тя също така отрече да е публикувала нещо политическо в социалните си медии. Вероника обмисля да напусне Instagram и да избяга от Русия. Логинова каза, че има подкрепа и че иска колкото се може повече хора да знаят за нейната ситуация, защото според нея това е "пълна глупост".

Саргис Дарбинян, ръководител на правната практика на Roskomsvoboda, каза в изявлението на организацията, че всеки руски гражданин може да бъде преследван и съден за използване на Instagram, „дори тези, които публикуват котки“. А според Наказателния кодекс на Руската федерация, ако карате хората да ви последват (чрез игри, споделяния или раздаване на награди) можете да получите 14 години затвор.

Припомняме ви, че редица руски инфлуенсъри плакаха след забраната за Instagram, което на практика сложи край на прехраната им и разруши социалните им статуси за една нощ.

Забраната влезе в сила на 14 март, след като нахлуването на Владимир Путин в Украйна накара Кремъл да смята, че платформата на социалните медии причинява „подстрекаване към насилие срещу руснаци“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама