Любовни хроники: Екатерина Велика и Григорий Потьомкин


Любовни хроники: Екатерина Велика и Григорий Потьомкин
Снимка: Instagram

Тя е една от най-великите жени владетелки в историята - интелигентна, безмилостна и амбициозна императрица, която царува над Русия в продължение на 34 години, утвърждавайки се като най-могъщата жена на своето време. Екатерина Велика вкарала Русия в съвременния свят, разширила границите ѝ, защитавала изкуствата и преструктурирала законите, позволявайки на Русия да се превърне в център на глобалната политика. Управлението на Екатерина често се описва като „Златния век на Русия“.

Почти толкова известен като постиженията ѝ обаче е списъкът с многобройните ѝ любовници. Тя била известна със своята сексуална независимост, която довела до няколко фалшиви слухове, често създавани и разпространявани от многото ѝ ревниви партньори и мъже съперници. Целенасочената кампания за клеветничество беше толкова успешна, че макар Екатерина да починала от инсулт на 67-годишна възраст, враговете ѝ вярвали, че конят, с когото е правила секс, я е смазал.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: СТИНГ И ТРУДИ СТАЙЛЪР

Въпреки че много от обвиненията в сексуално отклонение срещу Екатерина нямат действителна основа, вярно е, че тя е имала множество любовници и е използвала секса като инструмент за събиране и разширяване на политическата си власт. След успешния ѝ преврат срещу Петър III през 1762г, Екатерина осъзнала, че да се омъжи отново, би означавало да се откаже от властта си. Вместо това тя се сближавала с успешните военни генерали и адмирали и разчитала на сексуалните си умения, за да консолидира властта си. В замяна тя обсипвала мъжете с подаръци, титли и богатство.

 

Нейният любимец обаче бил Григорий Потьомкин, може би най-известният от всичките ѝ любовници. Потьомкин е роден в дребно благородство, но успял да издигне авторитета си, ставайки един от най-силните хора в Русия. Получил образование в Московския университет, Потьомкин за първи път привлича вниманието на Екатерина, когато е бил член на елитния конен гвардейски полк. Те се сближили, след като той ѝ помогнал за преврата през 1762 г.

Потьомкин бил с десет години по-млад от Катрин и въпреки че му липсвало едното око, той излъчвал сексапил. Говорило се, че е и много надарен и когато отсъствал, Екатерина имала своето „славно оръжие“ от порцелан, изработено по образ на Потьомкин, с което се утешавала по време на дългите му пътувания.

Много от техните романтични срещи са се състояли в частната баня в мазето на Зимния дворец в Санкт Петербург. Въпреки че Екатерина и Потьомкин посвещавали голяма част от времето си на сексуална активност, връзката им била и интелектуална - среща на двама умове, които споделяли общ интерес към политиката. Императрицата била готова да сподели силата си с него и въпреки че историците не могат да потвърдят със сигурност, се смята, че са се оженили.

Не всичко вървяло гладко за страстната двойка, но любовта им беше толкова силна, че Потьомкин започнал да ревнува, а Екатерина била ужасена, че той ще се отегчи от нея. Интензивността на връзката им не била устойчива и в крайна сметка романтичната им връзка продължила само две-три години. Те обаче останали близки до края на живота си, позволявайки политическото влияние на Потьомкин да остане непроменено.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама