Веселина Янкова и нейният ароматен свят, бутилиран в малки шишенца


Веселина Янкова и нейният ароматен свят, бутилиран в малки шишенца
Снимка: личен архив

Има нещо магично в необятния свят на ароматите. Той привлича, завладява сетивата, а понякога и напълно ни потапя в себе си. Затова не е изненада, че през последните години все повече хора се обръщат към ароматерапията и етеричните масла, за да потърсят успокоение, а доста често и лечение. Ето защо днес ще тръгнем на пътешествие в този чуден, изпълнен с аромати свят, а пътеводител ще ни бъде Веселина Янкова.

Здравей, Веселина. Може ли да обясниш какво точно е ароматерапията?

Ароматерапията е наистина много комплексна наука. Всъщност, аз като си поръчах първите масла нямах представа за какво става въпрос. Мислех си, че просто са някакви приятни аромати и после, когато започнах да ги използвам, разбрах, че етеричните масла въздействат много бързо както на тялото, така и върху емоциите и психиката.

А самите масла имат ли някакво строго предназначение?

Всяко масло според химичния си състав има своето предназначение и въздейства по различен начин. Въпросът е да можеш да го използваш, да знаеш кога, как и за какво. Примерно, ако ти е схванат гърбът, но нямаш маслото, което ще ти помогне, можеш да използваш подобно, така че са и взаимнозаменяеми. Лавандулата, например, има антихистаминово и противовъзпалително действие. Когато се изгориш на печката, да речем, мястото трябва да се намаже с чисто лавандулово масло. Освен че болката изчезва, не се появяват мехури, раздразнения.

 

Има ли такива аромати, които привличат любов и добри вибрации на човека, който го носи?

Самите етерични масла са с много високи вибрации и силно излъчване. Да, има масла, които са афродизиаци и еуфорици – въздействат емоционално и възбуждащо. В една книга дори съм чела, че Клеопатра е привлякла Цезар точно с етерично масло – много рядко, много скъпо, струвало около 400 динара, жестока сума за времето си. Та, тя си сложила само една капка на китката и всичко след това е история.

Това е впечатляващо! Някакви конкретни можеш ли да ни споделиш?

Много голям афродизиак е розата, тъй като е с изключително висока вибрация. Затова се е използвала толкова широко и в харемите. Сандаловото дърво също – повдига либидото, използва се и против импотентност. И макар условно казано да са разделени по полове и розата да се използва от жени, а сандаловото дърво от мъже, те могат да се разменят и комбинират според вкусовете.

И двете са често срещани и дори могат да бъдат намерени с доста ниска цена. Как се разпознават истинските продукти, за какво да внимаваме?

На първо място е хубаво маслото да има сертификат. Това не винаги може да се получи, затова трябва да се поръчват от доверени източници. Аз използвам различни марки, защото не всеки произвежда целия спектър от масла и абсолюта. Освен това, залагам и на български дестилерии. Но винаги искам анализен сертификат, който от своя страна може да е труден за разчитане от човек, който не знае какво да търси, например. В този случай цената също е доста добър показател.

 

Това звучи като наистина сложна наука. Колко време ти отне, докато усвоиш основите и къде го направи?

Аз наистина обичам адски много да работя с масла, това е като част от душата ми. Много бързо започнах да търся и да намирам учители, които да ме обучават. На първия ми курс, когато се сертифицирах, човекът, който ми преподаваше, не харесваше начина, по който смесвам маслата. Например, сандаловото дърво не ми даваше да го смесвам с нищо, а аз толкова много исках. Започнах да търся други преподаватели, които да ме научат как да комбинирам маслата, защото и това е изключително важно. И така попаднах в парфюмерийните курсове в България, след това се записах на друг курс в Англия, който вече обхващаше и синтентика, не само натурална парфюмерия.

Каква е връзката между етеричните масла и парфюмите?

Хората са свикнали със синтентиката в масовата парфюмерия. В миналото обаче всички парфюми са били с етерични масла. Към днешна дата имам клиенти, на които им миришат странно натуралните парфюми, но в момента, в който променя пропорциите на 10% синтетика и 90% етерични масла и вече са влюбени.

Етеричните масла могат да намерят място навсякъде – в парфюми, сапуни, кремове, лосиони. Интересен факт е, че много хора не понасят аромата на дадено масло, защото имат някакъв блокаж, с който не са готови да се разделят. И понеже маслата са изключително въздействащи, те започват да се опитват да „пробият стената”. В този момент се проявява и физическо проявление на тази непоносимост – замаяност, болка в главата, което е доста показателно за степента и обсега на влияние.

Кои са твоите топ масла, които винаги имаш в арсенала си?

Лично за себе си най-много използвам роза и портокал. Портокалът е разкошно масло, като Слънцето е.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама