8 техники да не избухвате, когато някой ви лази по нервите


8 техники да не избухвате, когато някой ви лази по нервите
Снимка: Istock

Всички сме имали моменти, когато сме ставали жертва на забележки или дори на явни обиди в живота си. И е трудно да не избухнете и да не започнете да спорите с човека, който се опитва да ви нарани. Въпреки това наистина не си струва времето и енергията ви. Има някои неща, които можете да кажете или направите, вместо да падате на чуждото ниво.

Вижте още: 5 урока за живота от прекрасната София Лорен

Днес ви представяме 8 техники как да овладеете гнева, когато се опитват да ви изкарат извън нерви.

1. Игнорирайте

Не позволявайте на човека, който иска да ви обиди, да контролира как се чувствате. Всъщност не е нужно да му казвате нищо. По този начин ще му покажете абсолютно безразличие. Освен това няма да губите времето си в безсмислени спорове.

2. Кажете "Благодаря"

Използването на тази дума е друг начин да избегнете безсмислен спор. Освен това ще спре по-нататъшните груби коментари, защото ще изглежда, че сте съгласни с казаното от човека. Ако продължат да добавят все повече и повече непоискани съвети или да кажат нещо обидно, продължете да им благодарите и те ще се почувстват безсилни.

3. Опитайте се да бъдете позитивни

Понякога хората обичат да подслаждат злобните си коментари, като първо казват нещо хубаво. В този случай се престорете, че не сте забелязали обидната част от коментара им и потвърдете само комплимента. Това ще им покаже, че техният пасивно-агресивен начин на комуникация няма да работи с вас.

4. Сменете темата

Като говорите за нещо друго, няма да се налага да се изправяте срещу човека, който се опитва да ви обиди. Освен това може да не е очаквал, че коментарът му няма да ви засегне или че дори няма да го забележите. Това може да го спре да ви провокира, защото ще разбере, че не обръщате внимание на такива неща.

Вижте още: 3 причини да изпитвате емоционална празнота и как да се справите

5. Карайте ги да се чувстват неудобно.

Отговорете на злобния коментар с: „Изненадана съм, че ти е удобно да го кажеш.“ Кажете го със спокоен глас и изправена глава. След като изречете тази фраза, не добавяйте нищо. Тя, както и изражението на лицето ви и последвалото мълчание, може да го накарат да се почувства неудобно. И тази ситуация ще го обезсърчи да бъде груб с вас в бъдеще.

6. Преструвайте се, че не сте обърнали внимание

Кажете им, че не сте слушали какво казват и ги помолете да повторят това, което са казали. Вашето безразличие към думите им може да ги спре да кажат нещо друго и те просто ще си тръгнат.

7. Усмихнете се

Вашата положителна реакция към коментар, който има за цел да ви обиди, може да хване човека, който е казал тези обидни думи, неподготвен и дори да го накара да се почувства неудобно.

Вижте още: Силвена Роу: Как да спрем да изпитваме завист, злоба и ХЕЙТ

8. Обърнете внимание на обидата

Ако искате по-дългосрочно решение на проблема и ако цените връзката с човека, който ви е нагрубил, говорете с него. Попитайте ги защо би казал нещо такова обидно. Той може да отговори, че не е искал да ви нарани, а просто е бил загрижени за вас. Но това, което трябва да изясните е, че тяхното мнение няма да промени начина, по който се чувствате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама