3 причини да изпитвате емоционална празнота и как да се справите


3 причини да изпитвате емоционална празнота и как да се справите
Снимка: iStock

Много хора се борят с чувството на празнота, от което не могат да се отърсят. За някои е мимолетно. За други е постоянно. Някои се справят, като си поставят условия. Ще се почувствам добре веднага след като имам X сума пари, веднага след като загубя X количество тегло, веднага след като си намеря мечтаната работа, веднага след като си купя дом, веднага след като започна връзка и така нататък...

Нека да разгледаме най-честите причини, поради които може да се чувствате самотни или празни, защото не можете да разрешите проблем, освен ако не знаете какъв е той.

1. Животът ви е небалансиран

Балансът е ключът към щастлив, пълноценен живот. Това означава да отделяте време за различни области, които са важни за вас: време да се погрижите за себе си, време да прекарате с приятели, време да направите нещо значимо или да преследвате страстта си.

Повечето хора се чувстват празни, когато животът им поеме  само в една посока, например когато всичко, което правят, е да работят и са твърде изтощени, за да се занимават с нещо друго. Или майка, която си седи вкъщи сама с децата си и няма време за приятели или дори за себе си. Или някой, който изоставя всички други аспекти от живота си, след като влезе във връзка.

Какво да направите:

Има много неща, които трябва да се свършат за един ден и изглежда никога няма достатъчно време, така че трябва да бъдете креативни в пренареждането, но това може да се направи. Ако откриете, че нямате време за неща, които са важни за вас, тогава помислете без какво всъщност можете - например безсмислено ровене в социалните мрежи часове наред. Отделяйте време за това, което наистина има значение за вас. Помислете за себе си и живота си, след което определете какви са вашите приоритети.

Вижте още: 10 знака, че сте родени със специална мисия

2. Вие наистина не знаете кои сте

Не можете наистина да знаете какво ви удовлетворява, ако дори нямате представа кои сте. И много хора всъщност не са наясно. Живеем в странно време на социална изолация и претоварване от социалните мрежи, затова е трудно да разберем кои сме дълбоко в себе си. И дори хората, които знаят кои са, могат от време на време да загубят връзка със себе си.

Повечето хора продължават напред и не спират да помислят. НО знаейки кои сте, това ще ви закотви в живота. Когато не сте наясно, може да се почувствате безцелни или сякаш работите на автопилот.

Или може би сте придобили токсичния навик да се определяте според работата си, статуса или връзката си. 

Какво да направите: 

Един чудесен начин да откриете себе си е да си водите дневник. Погледнете нещата, които се случват в живота ви и напишете как се чувствате. Не е задължително да е красива проза, не се опитвате да бъдете публикувани. Просто се пуснете и вижте какво ще излезе. Запитайте се: как това преживяване ме накара да се почувствам? Бих ли искала да направя това отново? Вижте какво ви кара да се вълнувате, какво ви кара да се чувствате живи и свързани… и правете повече от тези неща!

Вижте още: 6 знака, че НЕ обичате себе си достатъчно

3. Имате непреодоляна травма

Това може да е травматично детство или травматична раздяла и всичко между тях. Много по-лесно е да избягате от болката или да я обезболите, отколкото да се изправите пред нея и да се справите с нея.

Но болката не изчезва само защото остава непризната. Можете да игнорирате тези чувства толкова дълго, колкото искате, но те все още ще бъдат там и ще избухнат привидно от нищото. Може би някой казва нещо невинно и вие се чувствате безпричино ядосани. Не сте ядосани на човека, тези чувства се появяват, защото този човек е натиснал незараснала рана.

Знаем, че емоцията е истинска, чувстваме я, но не сме сигурни защо се е проявила с такава интензивност. Е, това обикновено е вашата травма. Когато това се случи, вие преживявате миналото в настоящето. И може да е трудно да се разграничат двете.

И тези чувства ще останат заровени във вас и ще предизвикат това разяждащо усещане за празнота, докато не се изправите срещу тях.

Какво да направите: 

Отделете време, за да погледнете дълбоко в себе си и да се изправите пред болката. Има много специализирани книги, които могат да ви помогнат с ценни съвети. Ако травмата е много тежка, най-добре потърсете квалифициран терапевт, за да можете напълно да се отървете и да започнете на живеете пълноценно.

Вижте още: Ако имате проблеми, прочетете тази притча

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама