5 идеи как да оползотворите утайката от кафе вкъщи


5 идеи как да оползотворите утайката от кафе вкъщи
Снимка: iStock

Много често сутрин правим кафе набързо, хвърляме утайката и мием цедката. Оказва се обаче, че има наистина много начини, по които можете да дадете втори шанс на утайката - от приготвянето на ободряващ скраб за тяло до всякакви градински приложения. Вижте някои от най-добрите идеи, които сме подбрали за вас.

1. Абразив за почистване

Използвайте я самостоятелно или в съчетание с малко почистващ препарат, за да изтъркате желаните аксесоари или плота в кухнята.

2. Естествен ароматизатор

За целта изсипете утайката върху парче кухненска хартия и я оставете да изсъхне. Напълнете копринен чорап с нея и завържете края му – поставете го в гардероба или в обувките си, за да поеме неприятните миризми. Доста ефективно е и ако изсипете утайката в тавичка и след това поставите в хладилника или камерата – попива всички аромати.

3. Репелент за насекоми

Поръсете кафето около местата, през които влизат насекоми в жилището. Ако имате хлебарки, които влизат от банята – поръсете сифона, например. Можете да поръсите утайката директно покрай мравуняците в градината. Кафето не се нрави като аромат и на охлювите – обикновени и голи.

4. Естествена тор за растенията

Някои домашни и градински растения (розови храсти, азалии, рододендрони, вечнозелени видове, камелии и други) предпочитат почви с по-висока киселинност, затова можете да добавите малко кафеена утайка. Сместа от зехтин и прясна утайка пък ще потисне растежа на плевелите в градината.

5. Почиства канали

Изсипете шепа прясна утайка в канала на мивката или ваната. Пуснете силна струя на водата, за да отмие остатъците.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама